UNSAR: Subscrierile membrilor au fost de 5,5 mld. lei la sfarsitul lui septembrie

Data publicarii: 06-12-2012 | Finante-Banci

O stagnare in termeni nominali, dar o scadere in termeni reali este principala caracteristica a rezultatelor membrilor UNSAR in primele trei trimestre din acest an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. "Motive de optimism exista insa. Nu cu mult timp in urma subscrierile de prime raportate de companii indicau scaderi importante si in termeni nominali, fapt care reflecta un inceput de redresare a pietei. Apeland la cifre, vom spune ca la nivel agregat (asigurari generale si asigurari de viata) membrii UNSAR au inregistrat un volum al primelor subscrise de circa 5,5 mld. lei la sfarsitul lunii septembrie 2012 si aproximativ aceeasi cifra la sfarsitul lunii septembrie 2011", se arata intr-un comunicat al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

Pe cele doua mari clase de asigurare, nu s-au inregistrat schimbari majore in perioada de raportare. Asigurarile auto continua sa reprezinte motorul pietei de profil atat prin ponderea subscrierilor de prime in totalul asigurarilor generale cat si prin influenta acestora in portofoliul companiilor membre UNSAR. Analiza comparativa a cifrelor de vanzari de automobile in primele trei trimestre din 2012 si 2011 pe de o parte si a rezultatelor companiilor de asigurari pe segmentul asigurarilor CASCO reflecta dependenta pietei asigurarilor de cifrele inregistrate de industria auto. Astfel, conform datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule, la sfarsitul lunii septembrie 2012 vanzarile de autoturisme inregistrau o scadere de 22,5% comparativ cu aceeasi perioada din 2011. "Practic este vorba de o intoarcere in timp la nivelul anului 2000 in ce priveste numarul de autoturisme vandute in aceasta perioada. Scaderea vanzarilor de masini a afectat semnificativ sectorul asigurarilor auto CASCO. Dupa primele trei trimestre din 2012, membrii UNSAR au inregistrat o scadere a subscrierilor pe aceasta linie de asigurare de circa 7%, de la 1,5 mld lei in 2011, la 1,4 miliarde lei in 2012. Cum evolutia vanzarilor de automobile continua sa fie marcata de criza economica, redresarea sectorului asigurarilor auto se lasa asteptata. La scaderea volumului de subscrieri in sectorul asigurarilor auto au contribuit nu doar asigurarile CASCO, ci si cele de raspundere civila auto - RCA", potrivit UNSAR.

Chiar daca gradul de cuprindere in asigurarea RCA n-a cunoscut fluctuatii mari in perioada de referinta, mentinerea nivelului primelor de asigurare la un nivel scazut a influentat rezultatul final. Astfel daca la sfarsitul lunii septembrie 2011 membrii UNSAR totalizau impreuna prime brute subscrise la asigurarile RCA in valoare de 1,5 mld. lei, in aceeasi perioada din 2012 subscrierile indicau aproximativ aceeasi valoare, in termeni nominali. In termeni reali insa, scaderea este semnificativa intrucat aceste cifre trebuie corelate cu rata inflatiei care, conform statisticilor BNR, a fost de circa circa 5% in perioada la care ne referim. Pentru o imagine completa la acest calcul trebuie avuta in vedere si devalorizarea monedei nationale in raport cu moneda euro. 

In ce priveste despagubirile platite in perioada de raportare un fenomen semnificativ este acela al cresterii valorii acestora pe segmentul vatamarilor corporale si deces aferente RCA cu circa 46% la nivelul intregii piete. "Cum membrii UNSAR cumuleaza peste 90% din totalul pietei asigurarilor RCA, procentajele sunt relevante. Nu in ultimul rand trebuie spus ca despagubirile pentru vatamari coroporale si deces reprezentau dupa primele trei trimestre din 2012 circa 19% din totalul despagubirilor platite de asiguratorii RCA. Comparativ, ponderea lor pe intreg anul 2007 a fost de 2,7%, conform datelor CSA.

Integral in Curierul National