Banca Mondiala: Romania are nevoie de un nou model de dezvoltare economica pe termen mediu si lung

Data publicarii: 06-12-2012 | Finante-Banci

Romania are nevoie de un nou model de dezvoltare economica pe termen mediu si lung, deoarece nu mai exista conditiile intrunite in perioada de precriza, a declarat miercuri economistul-sef al Bancii Mondiale /BM/ in Romania, Cristian Pauna, la o conferinta a Comisiei Nationale de Prognoza /CNP/.

'Lumea pune pret tot mai mare pe retinerea resurselor in tarile care le genereaza. De aceea, fluxurile de capital, de investitii, de remiteri s-au redus dramatic in ultimul timp si exista un apetit din ce in ce mai redus de a da voie capitalurilor sa se realoce in zonele unde randamentele ar putea fi mai mari', a spus Pauna, care a adaugat ca sunt necesare mai multe eforturi pentru mobilizarea resurselor interne pentru dezvoltarea Romaniei. 

El a afirmat ca potentialul de crestere economica al Romaniei este mult mai mare decat nivelul actual de crestere, ceea ce arata ca resurse importante sunt blocate in activitati cu valoare adaugata limitata. 

Reprezentantul BM a subliniat ca, pornind de la strategia Europa 2020 si de la cadrul strategic de programare financiara al UE 2014-2020, Romania are nevoie de un cadru strategic pe termen mediu si lung, de identificarea unor prioritati de dezvoltare pe termen mediu si pe termen lung, care sa reflecte avantajul competitiv, dar si zonele unde Romania are un deficit, fiind departe de tintele propuse in strategia Europa 2020 sau de nivelul din UE-27. 

Potrivit lui Pauna, Romania trebuie sa se distanteze de abordarea ad-hoc asupra a ceea ce trebuie sa faca politica publica si sa realizeze un cadru strategic pe termen mediu si lung pentru abordarea problemelor strcuturale, iar prioritatile identificate trebuie transferate in politici sectoriale si orizontale coerente, carora le trebuie si o resursa atasata, care sa vina din sectorul privat sau public.

Sursa: AGERPRES