Comisia Europeana da o amenda-record marilor producatori de electronice: 1,47 miliarde de euro

Data publicarii: 06-12-2012 | IT&C

Companiile Philips, LG Electronics Samsung SDI, Technicolor, Toshiba, Panasonic si MTPD, controlata in prezent de compania Panasonic, au primit ieri o amenda-record de 1,47 miliarde de euro din partea Comisiei Europene, pentru ca au adoptat o politica neconcurentiala pe o durata de mai bine de un deceniu.

Sapte companii de electronice au fost amendate pentru cresterea artificiala a preturilor si pentru furnizarea de tuburi catodice, o tehnologie iesita din uz, folosita la televizoare si la monitoarele de calculator, informeaza publicatia "Financial Times". 

Comisia Europeana (CE) a constatat ca managerii seniori au pus la cale, in cadrul asa-numitelor "intalniri pentru un mediu durabil", impartirea pietelor globale si stabilirea de preturi mai mari pentru clienti.

Cea mai mare amenda a CE intr-o singura decizie

Amenda totala de 1,47 miliarde de euro pentru companiile de electronice este cea mai mare amenda data de CE printr-o singura decizie.

Cele doua delicte au infatisat "cel mai grav comportament neconcurential", fapt care a cauzat "avarie serioasa" producatorilor de televizoare si de calculatoare. Amenda reflecta durata lunga a intelegerii dintre companii si intinderea coordonarii, a declarat Joaquin Almunia, vicepresedinte al CE responsabil cu politica din domeniul concurentei.  

Integral in Adevarul