Orban: Probabil din 2014 beneficiarii POSDRU vor suporta corectii financiare in functie de neregulile gasite

Data publicarii: 06-12-2012 | Afaceri

O serie de beneficiari din Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) vor suporta, probabil din anul 2014, corectii financiare in functie de neregulile constatate in derularea proiectelor lor europene, a declarat, joi, pentru AGERPRES, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

El a mentionat ca autoritatile romane le vor aplica aceste corectii financiare numai beneficiarilor gasiti cu nereguli si proportional cu neregulile constatate. 

"In functie de constatarile pe fiecare proiect, se vor aplica corectiile corespunzatoare. Deci nu se vor aplica 25% tuturor beneficiarilor, ci se vor aplica corectii financiare in proiectele unde vor fi depistate probleme si numai proportional cu problemele existente", a explicat ministrul. 

Orban a precizat ca in aceasta perioada Ministerul Muncii deruleaza un proces de achizitie publica pentru desemnarea unei firme care urmeaza sa faca evaluarea proiectelor POSDRU care vor suferi corectii. 

Evaluarea in sine urmeaza sa dureze cateva luni, iar intregul proces pana cand autoritatile vor sti exact ce corectii le vor aplica beneficiarilor gasiti cu nereguli va dura probabil pana in anul 2014. 

"Proiectul de asistenta tehnica este in contractare, deci o sa mai dureze ceva pana va fi desemnata compania castigatoare si, dupa aceea, probabil, va exista o perioada de cateva luni - un an pana cand se va face evaluarea tuturor acestor proiecte, vorbim de mii de proiecte. Probabil rezultatele acestui proces le vom sti undeva in 2014", a spus Leonard Orban. 

Pana atunci, insa, autoritatile romane vor suporta din partea Comisiei Europene corectii financiare de 25% pe POSDRU, banii urmand sa fie opriti de Bruxelles din cererile de rambursare care vor fi transmise de Romania Comisiei Europene. 

"Acest procent de 25% este doar in relatia cu Comisia Europeana, dar in relatia cu beneficiarii va fi in functie de ceea ce se va identifica la fiecare proiect in parte. Deci nu e vorba de o aplicare uniforma a corectiei de 25% pentru toate proiectele care au fost implementate pana in prezent, ci este diferentiata in functie de problemele care exista pe fiecare proiect", a subliniat ministrul. 

Acesta a sustinut ca, astfel, pana in anul 2014, "in niciun fel nu va exista o afectare a beneficiarilor", din cauza corectiilor financiare. 

Autoritatile romane accepta corectii financiare de 25% in cadrul POSDRU, din partea Comisiei Europene, banii care vor fi opriti de Executivul european din viitoarele rambursari din program fiind estimati la 198 de milioane de euro. 

Autoritatile romane spun ca banii nu vor fi pierduti de Romania. 

"Banii acestia vor putea fi insa contractati pentru alte proiecte din POSDRU", a dat asigurari Orban. 

Corectiile financiare aplicate Romaniei de Comisia Europeana vin dupa ce o misiune de audit a CE a constatat nereguli grave in functionarea sistemului de management si control din POSDRU. 

Sursa: AGERPRES