Scaderea exporturilor a intors economia Romaniei pe minus. PIB a scazut cu 0,5% in trimestrul al treilea

Data publicarii: 06-12-2012 | Economie

Economia Romaniei a scazut cu 0,5% in trimestrul al treilea fata de trimestru precedent din cauza reducerii exporturilor si risca sa reintre in recesiune pana la sfarsitul acestui an, potrivit informatiilor detaliate prezentat de Institutul National de Statistica.

Produsul Intern Brut (PIB) s-a ridicat la 153 de miliarde de lei (34 de miliarde de euro). 

 "Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier -  estimat pentru trimestrul al treilea din 2012 a fost de 153.008,3 milioane lei preturi curente, in scadere - in termeni reali - cu 0,5% fata de trimestrul al doilea", se arata in comunicatul Institutului de Statistica (INS).

 Exporturile de bunuri si servicii s-au redus in trimestrul al treilea cu 2% fata de intervalul aprilie-iunie, totalizand aproape 58,2 de miliarde de lei. De asemenea, scaderi a inregistrat valoarea adaugata bruta - de 1%.

 O crestere semnificativa a inregistrat in trimestrul al treilea consumul final colectiv al administratiei publice - 4,1%.  

 Fata de aceeasi perioada a anului trecut, scaderea economica este si mai mare, de 0,6% pe serie bruta, respectiv 0,8% pe serie ajustata sezonier. In primele noua luni ale anului, economia a crescut cu 0,2% fata de aceeasi perioada din 2011, potrivit estimarilor de tip "semnal" comunicate ieri de Institutul National de Statistica.

Integral in Adevarul