O scrisoare pierduta, opera proaspat iesita de sub pana compozitorului Dan Dediu, premiera la ONB

Data publicarii: 07-12-2012 | Lifestyle

   In plina campanie electorala s-a pierdut o... scrisorica de amor! Cea mai noua opera semnata de un compozitor roman, "O SCRISOARE  PIERDUTA”, partitura finalizata chiar in cursul acestui an de artistul DAN DEDIU,  va avea premiera absoluta duminica, 16 decembrie (19.00) la Opera Nationala Bucuresti. Transpunere muzicala a celebrei comedii semnate de Ion Luca Caragiale, noua productie este montata in regia lui Stefan Neagrau, iar decorurile apartinVioricai Petrovici. 

Urmatoarele reprezentatii vor avea loc in datele de 22 decembrie 2012 si 13 ianuarie 2013.

Lucrare a compozitorului Dan Dediu, "O scrisoare pierduta”- o poveste cu "zevzeci si zombies” - asa cum o numeste autorul, este o lucrare omogena pe placul tuturor. Autor a 147 de lucrari din toate genurile muzicale, Dan Dediu a declarat pentru ONB ca punctul de pornire pentru partitura creata se afla in anul 2009, urmand trei ani de munca asidua pentru a scoate la lumina o partitura de peste 600 de pagini. 

"Conduceam masina intr-un trafic infernal din Bucuresti si am dat drumul la radio pe canalul Romania Muzical. Se transmitea un tango de Piazzola. Intr-o fractiune de secunda mi-am dat seama: Asta e Tipatescu! Restul a venit aproape de la sine: Trahanache, uns cu alifiile ritmurilor si inflexiunilor melodice balcanice; Catavencu, versatil si alunecos intr-un registru ce trece de la hora lunga si romanta la habanera si French can-can; Farfuridi, cu dublura sa Branzovenescu, penduland intre bossa nova si pesrev turcesc; Cetateanul turmentat, luand in piept talazurile fanfarei moldovenesti; Pristanda, fante de cartier cu naduf de musical hollywoodian; Dandanache, un OZN politic arhetipal muiat in sos de vin folcloric, cu un iz suspect de manea, dar cu pretentii si reusita de simfonie; multimea - o oaste de zevzeci chiuind si chefuind de zor. Și, bineinteles, Zoe: platosa mandra de bolero, ascunzand insa o oaza de omenesc, de iubire si suferinta sub chipul unui vals trist.”

Noua productie ONB este pusa in scena de catre regizorul Stefan Neagrau, cel care a conceput si libretul operei.  De-a lungul carierei, acesta a montat mai multe spectacole la diferite teatre lirice din tara, dintre care amintim operele "Turandot” si "Madama Butterfly” de Giacomo Puccini, "L'Elisir d'amore” ("Elixirul dragostei”) de Gaetano Donizetti - debutul ca regizor de opera, "Cosi fan tutte” de Wolfgang Amadeus Mozart, "Le Nozze di Figaro” ("Nunta lui Figaro”) de acelasi compozitor, "Secretul lui Marco Polo” de Francis Lopez - debut ca regizor de opereta etc.

"Peste ocean, la amerindieni, pacea se consfinteste prin fumarea pipei pacii de catre fostii inamici. In spatiul mioritic, chiar si conflictele cele mai taioase isi pot gasi rezolvarea la un mic si o bere. Personajele Scrisorii pierdute, asemenea partidelor politice, sunt gata sa se sfasie, sa-si sparga  capetele. Conflictele par definitive, rod al verticalitatii, al intransigentei morale sau ideologice.  Definitive? La romani? Cand "enteresele” o cer, nimic nu e definitiv. Sus, pe scena politica, aliantele se fac si se desfac. Jos, masa celor multi si manevrati oscileaza intre doua extreme: intransigenta cu care-si judeca alesii pe de o parte si pofta hulpava pentru scandal, pentru ziarul de cancan, pe de  alta”,  a declarat Stefan Neagrau pentru ONB.                                                                                                                                   

Conducerea muzicala va fi asigurata de catre dirijorul Tiberiu Soare, unul dintre cei mai valorosi si cunoscuti dirijori din tanara generatie.  Acesta a colaborat, de-a lungul carierei, cu numeroase institutii de cultura, printre care orchestrele filarmonicilor din Brasov, Craiova, Constanta, Timisoara, Oradea, Iasi, Orchestra de Camera Radio, Orchestra Nationala Radio etc.  In 2004, Tiberiu Soare a realizat conducerea muzicala a premierei romanesti a operei "Munchausen” de Dan Dediu. La pupitrul Orchestrei Nationale Radio, al carei dirijor principal este incepand din 2012, a realizat pana acum mai multe concerte si inregistrari, fiecare aparitie a sa adaugand noi succese in palmaresul sau. Despre noua productie a ONB, dirijorul sustine: 

"Despre Caragiale "al nostru" s-au scris si vorbit multe, insa eu vreau sa va spun cate ceva despre Caragiale "al meu": scriitorul era convins ca arta este un antidot pentru prostie si nu ar trebui sub niciun chip sa fie transformata in vehiculul acesteia. Cel mai simplu ar fi sa inchei cu celebrul citat din finalul "Scrisorii pierdute", dar il voi lasa pe Pristanda sa o faca, ii iese mult mai bine.

           Din echipa de realizatori a noii montari de la Bucuresti fac parte si: Daniel Jinga - maestru  cor, Florica Stanescu - coregrafia si miscarea scenica, Catalin Voineag - asistent regie. 

Personajele faimoase ale piesei vin pe scena Operei Nationale Bucuresti si retraiesc comedia prin muzica. Distributia noii productii va reuni artisti deja consacrati si aplaudati pe scena ONB si in strainatate, dar si tinere talente aflate inaintea unei cariere promitatoare: Tipatescu - Stefan Popov/Florin Simionca, Catavencu - Lucian Corchis/Andrei Lazar, Pristanda - Stefan Schuller/Iustinian Zetea, Trahanache - Florin Diaconescu/Valentin Racoveanu, Zoe Trahanache - Simonida Lutescu/Tina Munteanu, Farfuridi - Vasile Chisiu/Daniel Filipescu, Branzovenescu - Daniel Pop/Serban Vasile, Cetateanul - Liviu Indricau, Agamita Dandanache - Razvan Georgescu/Adrian Strezea. 

Dan Dediu - compozitor

Unul dintre cei mai apreciati compozitori contemporani, Dan Dediu este autorul a 147 de lucrari din toate genurile muzicale: patru simfonii, piese orchestrale ("Narcotic Spaces”, "Ornements”,"Studii- Motto”, "Spaima”, "Frenesia”, "Mantrana”, "Grana”, "Verva”, "Primavera”, "Atlantis”), cinci concerte (pentru saxofon, viola, vioara, pian), cinci cvartete de coarde, muzica de camera pentru diverse formatii, lucrari pentru pian, coruri si muzica electronica. 

De asemenea, Dan Dediu este autorul a patru lucrari de opera, printre care se numara si "O scrisoare pierduta”, alaturi de "Post-fictiunea”, "Munchhausen” si "Eva!”. Aceasta din urma a fost prezentata in premiera nationala la Opera Nationala Bucuresti, la Studioul Experimental de Opera si Balet "Ludovic Spiess” in data de 26 aprilie 2012. Este laureat al mai multor premii nationale si internationale, atat in calitate de compozitor, cat si de interpret. Compozitiile sale au fost publicate de edituri de prestigiu precum Peermusic (Hamburg si New York), Lucian Badian Editions (Ottawa), Editura Muzicala Bucuresti. 

Extrem de activ in viata muzicala romaneasca, Dan Dediu este rectorul Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti (UNMB) din anul 2008, a fost seful catedrei de compozitie din cadrul UNMB in perioada 2000 - 2008, director artistic al festivalului Saptamana Muzicii Noi (editiile din 1999, 2001, 2007 si 2008) si director artistic al ansamblului si festivalului Profil (editiile 2004 si 2006). A publicat peste 100 de eseuri, articole si cronici si a participat la numeroase conferinte de profil.

Stefan Neagrau - regizor

De-a lungul carierei, regizorul Stefan Neagrau a pus in scena mai multe spectacole, la diferite teatre lirice din tara, dintre care amintim operele "Turandot” si "Madama Butterfly” de Giacomo Puccini, "L'Elisir d'amore” ("Elixirul dragostei”) de Gaetano Donizetti - debutul ca regizor de opera, "Cosi fan tutte” de Wolfgang Amadeus Mozart, "Le Nozze di Figaro” ("Nunta lui Figaro”) de acelasi compozitor, "L'Italiana in Algeri” ("Italianca in Alger”) de Gioacchino Rossini, "Il Matrimonio segreto” ("Casatoria secreta”) de Domenico Cimarosa si operetele "Lysistrata” de Gherase Dendrino, "Secretul lui Marco Polo” de Francis Lopez - debut ca regizor de opereta. A coordonat de asemenea mai multe reluari ale unor spectacole celebre din repertoriul Operei Nationale Bucuresti. 

A facut de asemenea asistenta pentru spectacolele regizorilor Jean Ranzescu, Hero Lupescu, Petrika Ionesco, Catalina Buzoianu, Andrei Serban, Cornel Todea, Alexandru Tocilescu, Beatrice Rancea, Mihai Maniutiu, Marina Emandi, Alex Radulescu, Ion Caramitru. A realizat de asemenea traducerea unor librete de opera din repertoriul universal.

A participat cu spectacole regizate la Festivalul Klassik Sommer in Germania (intre anii 2002 - 2005) si la turneele Operei Nationale Bucuresti in Marea Britanie, Austria, Germania, Grecia, Ungaria, Japonia, Coreea de Sud si Thailanda. Din 1990 este regizor al Operei Nationale Bucuresti, iar din 1995 este profesor asociat al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti.

Viorica Petrovici - scenograf

Artist plastic, scenograf de teatru, opera, balet si film, profesor, doctor in spectacologie, Viorica Petrovici are o activitate impresionanta in domeniul artelor spectacolului. A realizat costume pentru mai multe productii cinematografice de succes, romanesti si internationale: Le Concert (regia: Radu Mihaileanu), Tertium non datur (regia: Lucian Pintilie), Asfalt Tango (regia: Nae Caranfil). A realizat recent costumele premierei spectacolului  Nabucco 12, in regia lui Alexandru Hausvater, productie montata la Opera Nationala Romana Cluj-Napoca.

Pentru toata aceasta activitate profesionala a fost recompensata cu mai multe distinctii de prestigiu: Premiul pentru Scenografie pentru spectacolul "Politica” (regia: Silviu Purcarete) la Festivalul de Teatru Contemporan de la Brasov (1982), Premiul UAP pentru Scenografie (1998), Placheta de argint Novisad (2001, cea mai importanta distinctie obtinuta de Romania in domeniu), Premiul Criticilor Muzicali (2001). A mai obtinut premiul colectiv pentru filmul "Trahir” (regia: Radu Mihaileanu) in cadrul Festivalului Filmului Francofon de la Montreal (1994), nominalizare la Globul de Aur a echipei de creatie a filmului "Le Concert” (regia: Radu Mihaileanu) in 2010 si nominalizarea, in 2011, a peliculei "La source des femmes”, in aceeasi regie, la Festivalul de la Cannes, Premiul GOPO pentru "Caravana cinematografica” (regia: Titus Munteanu). 

Un moment remarcabil in cariera artistei l-a reprezentat nominalizarea la Premiile Cesar la categoria "Cele mai bune costume”,  pentru filmul La source des femmes ("Izvorul femeilor”), in regia lui Radu Mihaileanu.

Viorica Petrovici este scenograf al Operei Nationale Bucuresti din anul 1984, unde a creat decoruri si costume pentru zeci de spectacole de opera si balet.

 


Ultimele stiri pe BankNews.ro: