Administratorii de pe Pilonul II nu vor mai putea investi, de la 1 ianuarie 2013, in private-equity si in imobiliare

Data publicarii: 07-12-2012 | Finante-Banci

Administratorii fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) nu vor mai putea investi, de la 1 ianuarie 2013, in private-equity si in imobiliare, potrivit noii forme a normei privind investitiile elaborata de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), document ce ar putea fi aprobat pana la finele anului in curs.

Potrivit vicepresedintelui Consiliului CSSPP, Ion Giurescu, aceasta norma a fost elaborata in contextul crizei economice mondiale actuale, care ar putea sa se adanceasca anul viitor, iar administratorii fondurilor de pensii private trebuie sa faca investitii mai retinute, mai echilibrate si mai putin riscante. 

In opinia lui Giurescu, forma actuala a normei intruneste intr-o mare masura doleantele actorilor de pe piata, respectiv a administratorilor fondurilor de pensii, dar si a unor companii listate la bursa, astfel incat aparitia ei sa nu mai creeze "acele tulburari initiale care au aparut pe piata". 

"Consideram necesar sa apara aceasta norma (privind investitii p- n.r.), care este o modificare a unei norme anterioare. Ea va fi adoptata de CSSPP pana la finele acestui an. Suntem acum intr-o situatie economica nu foarte propice pentru a face investitii riscante. Din aceasta cauza, am considerat ca pentru o perioada - nu putem sa spunem acum daca un an, doi sau trei -, pentru o perioada in care aceasta criza inca exista si, dupa cum vedeti, toata lumea spune ca anul viitor este posibil sa se adanceasca, portofoliile pensiilor, si aici ma refer numai la portofoliul Pilonului II de pensii, sa reflecte intr-o mai mare masura necesitatea unor investitii mai retinute, mai echilibrate, mai putin riscante. Din aceasta cauza, am elaborat aceasta norma si am avut foarte multe consultari cu multi actori de pe piata si ma refer in primul rand la administratorii fondurilor de pensii, dar si la alti actori cum ar fi listatii bursei'', a declarat, joi, Ion Giurescu, intr-o conferinta de presa. 

El a subliniat ca CSSPP considera ca aceasta norma poate fi adoptata intr-un timp cat mai scurt. 

Giurescu a explicat ca CSSPP considera ca reprezinta in primul rand interesul participantilor, modificarea acestei norme fiind facuta intr-un moment in care criza mondiala este inca destul de evidenta si exista posibilitatea continuarii pe o perioada nedefinita. 

"Vechea forma a normei a fost modificata - sunt doar 2-3 lucruri unde am modificat vechea norma, adica am oprit investirea si datorita faptului ca noi vrem ca tot ceea ce se investeste sa fie investit transparent si in produse cu lichiditate. Asta este gandirea pe care am avut-o si modificarea acestei norme luati-o nu numai ca pe un raspuns la criza actuala si la grija Comisiei fata de participanti, dar si la politica, sa spunem, mai noua a CSSPP", a subliniat vicepresedintele CSSPP. 

In acest context, el a facut referire si la norma privind provizionul tehnic, care a intrat recent in vigoare (septembrie 2012), fiind necesara pentru pentru a crea o siguranta celor care ''vor ajunge la un moment dat sa primeasca pensia de la acest sistem". 

"Nicaieri in lume nu exista un sistem care sa nu aiba aceasta plasa de siguranta, si nu exista. Deci, (norma privind investitiile - n.r.) este o continuare a unei politici pe care noi o vom duce in urmatorii ani si consideram ca ea va fi benefica in primul rand pentru participantii la aceste pensii", a spus Giurescu. 

Vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a adaugat ca, desi destul de conservatoare, fondurile de pensii private din Romania se pregateau sa investeasca si in private-equity sau real-estate. Potrivit acestuia, aparusera ''mugurii unor investitii un pic riscante si dorintele nu neaparat ale administratorilor, ci a altor actori de pe piata de a 'beneficia' de banii care sunt in fond'". 

"Fondurile de pensii in Romania sunt destul de conservatoare, inca nu investisera in private-equity, dar urma sa apara si aceasta forma de investire. Un singur fond de pensii a investit sume foarte mici in actiunile unei firme de real-estate, care este acum in insolventa. Sunt foarte mici sumele. Este un singur fond, deci nu reprezinta un pericol. Insa, aceste pierderi se vor contabiliza in provizionul tehnic care va incepe sa functioneze incepand cu anul viitor'', a subliniat el. 

"Aparusera mugurii unor investitii un pic riscante si dorintele nu neaparat ale administratorilor, ci a altor actori de pe piata de a 'beneficia' de banii care sunt in fondurile de pensii. Acestea sunt unele dintre putinele fonduri care au lichiditate clara lunara si normal ca in momentul in care ajungi la o anumita suma - de aceea nu eram interesanti pana acum, eram mici ca si valoare, nu aveam sume foarte mari, dar in momentul in care apar sume mari pe piata atractivitatea catre fondurile de pensii a actorilor care sunt pe piata este mult mai mare'', a adaugat Ion Giurescu. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: