Giurescu (CSSPP): Proiectul de buget pe 2013 ar prevede majorarea la 4% a contributiei virate la Pilonul II

Data publicarii: 07-12-2012 | Finante-Banci

Proiectul de lege privind bugetul de stat pe 2013 ar putea prevede majorarea contributiei virate catre sistemul de pensii private (Pilonul II) la 4% din venitul salarial brut al participantilor, de la 3,5%, cat este in prezent, a declarat, joi, vicepresedintele Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Ion Giurescu, intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, in prezent, pensia privata obligatorie este estimat a acoperi 30% din viitoarea pensie, iar 70% din aceasta va proveni de la bugetul de stat. 

"In principiu, mergem pe 30% sa acopere partea de pensii private. Deci 70% sa acopere Pilonul I si 30% sa fie partea de pensii private. Insa, pe Pilonul II depinde de cum se va respecta legea, in sensul ca pe anul viitor va fi 4% (contributia virata la Pilonul II - n.r.) sau va ramane la 3,5%. Stiti bine ca am avut un an in care nu s-a respectat graficul de aplicare a legii. A ramas 2%, in loc de 2,5%. Nu stiu anul viitor ce se intampla. Din informatiile mele, se pare ca proiectul de buget (pe 2013 - n.r.) ar fi pe 4%. Dar proiectul de buget va fi spus aprobarii de viitorul guvern si nu de actualul si nu stim viitorul guvern din cine va fi format si ce alte probleme vor aparea pe zona economica", a spus Giurescu. 

Din punct de vedere al sumelor virate catre sistemul de pensii private, la momentul actual (2012) se vireaza o cota de 3,5% din venitul salarial, in 2013 cota urmand sa ajunga la 4%. 

Potrivit legislatiei, anual, cota virata trebuie sa se majoreze cu 0,5%, pana cand va ajunge la 6% din venitul salarial. Acest lucru trebuie sa se realizeze intr-un interval de opt ani. 

Din 2008 si pana la 31 octombrie 2012, la Pilonul II s-au virat contributii de 7,75 miliarde lei, in urma investirii acestora administratorii aducand un castig pentru participanti de 1,88 miliarde lei. 

Fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) totalizau, la finele lunii noiembrie, active nete in valoare de 9,2 miliarde de lei, randamentul mediu fiind de 11,3% in perioada mai 2008 - noiembrie 2012, potrivit datelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). 

Valoarea contributiilor brute virate in conturile fondurilor de pe Pilonul II era, la finele lui noiembrie 2012, de 7,97 miliarde de lei, in timp ce activele nete au ajuns la 9,2 miliarde de lei. 

La 30 noiembrie 2012, la Pilonul II contribuiau 5,73 milioane de participanti, acestia avand un castig net de peste 1,2 miliarde de lei. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: