BCE, tot mai pesimista: A inrautatit prognoza de crestere economica in zona euro pentru 2012 si 2013

Data publicarii: 07-12-2012 | International

Banca Centrala Europeana (BCE) a inrautatit prognoza de crestere a economiei zonei euro pentru acest an si pentru 2013, dupa o ce in septembrie a luat o decizie similara.

BCE anticipeaza pentru acest an o contractie economica a zonei euro de 0,6-0,4%, fata de estimarea anterioara, care prevedea o contractie cuprinsa intre 0,6% si 0,2%.

Estimarile sunt mai pesimiste si pentru anul 2013. Astfel, BCE anticipeaza ca PIB-ul zonei euro va evolua intre o contractie de 0,9% si o crestere de 0,3%, fata de prognoza din septembrie, care prevedea o evolutie cuprinsa intre o contractie de 0,4% si un avans de 1,4%.

Decizia bancii centrale de a reduce estimarea de crestere economica vine intr-un moment in care somajul in zona euro este la un nivel record, iar incertitudinile sunt in crestere.

Mario Draghi, presedintele BCE, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa organizata dupa sedinta de politica monetara, ca o revenire graduala este asteptata in a doua jumatate a anului viitor, potrivit Financial Times.

Revenirea economica asteptata pentru a doua jumatate a anului viitor, va duce la o crestere de 1,2% a economiei in 2014, potrivit estimarilor BCE.

Ieri, BCE a mentinut dobanda cheie la minimul record de 0,75%, iar presedinetele bancii centrale a anuntat ca o reducere a dobanzii cheie a fost luata in discutie.

Sursa: TVRinfo.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: