Cezar Mereuta (Academia Romana): Performanta economica a Romaniei este data de catre multinationale

Data publicarii: 10-12-2012 | HR/Cariere

Companiile cu capital majoritar strain definesc performanta economica a Romaniei din moment ce, in Top 100 pe 2011, acestea depasesc pragul de reprezentativitate de 80%, atat in privinta ponderii cifrei de afaceri cat si a volumul profitului brut, a declarat, pentru AGERPRES, prof. dr. Cezar Mereuta, referindu-se la rezultatele unei cercetari si analize economice efectuate asupra celor mai importante companii.

'In practica, performanta economica a Romaniei este definita clar de catre companiile cu capital majoritar strain, prezente in cele 80 de piete principale. Depasirea in Top 100 Companii a pragului de reprezentativitate de 80%, atat in privinta ponderii cifrei de afaceri (82,17%) cat si a volumul profitului brut (86,30%) sugereaza necesitatea elaborarii unui top 100 numai pentru multinationale', a afirmat profesorul Mereuta, membru de onoare al Consiliului stiintific al Institutului de Prognoza Economica al Academiei Romane. 

Acesta a aratat ca primele o suta de multinationale au realizat, in 2011, o cifra de afaceri de 56,82 miliarde euro si un profit brut de peste 1,95 miliarde euro, ceea ce inseamna ca au obtinut o rata a profitabilitatii generale de 3,44%. Numarul mediu de salariati pe companie este de circa 2.300. 

In Top 100 companii cu capital majoritar strain, intocmit pentru anul 2011, sunt prezente 68 de companii profitabile. 

'Retine atentia numarul relativ redus al companiilor profitabile. Dupa parerea mea, in Romania nu se constientizeaza faptul ca in cele 32 de companii straine care au pierderi muncesc mii de romani', a spus profesorul Cezar Mereuta si a dat ca exemplu particular, siderugia. 

In siderurgie, ponderea capitalului strain este de 90%, fiind dominata de catre doua multinationale, Mittal si Mechel, fiecare cu cate patru-cinci companii in Romania, toate prezente in Top 100 Companii Romania. 

'Mechel, cu principalele sale capacitati - Campia Turzii, Buzau, Braila si Targoviste - este in pierdere de trei ani, consecutiv. Este un perdant cronic, iar acum doua luni, proprietarul a anuntat sec ca are intentia de vanzare imediata a tuturor capacitatilor din Romania, la o valoare de 150 milioane dolari, si ca suspenda activitatea acestor patru capacitati dintre care doua sunt in orase monoindustriale. Inseamna ca 6.500 de salariati de care, in familiile respective, depind 14.000 suflete, se trezesc fara obiectul muncii, printr-o decizie luata in alta tara', a afirmat profesorul Mereuta. 

Alte exemple oferite au fost Nokia, care a plecat de la Cluj si o unitate de productie a Coca-Cola care 'brusc' s-a mutat de la Iasi in Republica Moldova. 

'Pledoaria mea este pentru colectarea de cat mai multe informatii economice, la nivel guvernamental. S-ar putea infiinta, dupa modelul serviciului japonez de informatii de afaceri, un departament specializat in Cadrul Ministerului Economiei si Mediului de Afaceri. Informatia inseamna putere. Guvernul nu trebuie sa faca nimic. Trebuie doar sa stie. Apoi, s-ar putea face lobby pentru aducerea altor investitori, concesionari. Este o intreaga diplomatie care trebuie invatata', a subliniat profesorul Cezar Mereuta, adaugand ca 'statul ar trebui sa acorde atentie, in egala masura, companiilor cu capital majoritar strain'. 

Intrebat cum s-ar putea derula 'colectarea de cat mai multe informatii economice', profesorul Mereuta s-a referit la 'metode mai neortodoxe', dar si la intalniri ale primului ministru sau chiar ale sefului statului cu Consiliul Investitorilor Straini, cu Camerele Bilaterale de comert si Industrie, cu sefi ai marilor multinationale prezente in Romania. 

'Acum doua saptamani, presedintele Frantei s-a intalnit cu domnul Mittal pentru ca domnul Mittal avea initiativa, nepusa in practica, de a vinde capacitatea detinuta in Franta. Nu stiu ce au vorbit, dar Mittal a renuntat la vanzare si va investi in continuare in Franta. La noi, Mittal este perdant de trei ani, cronic, cu valori mari, de peste 100 miliarde euro. Care sunt intentiile sale? Ce va face?', a spus in incheiere profesorul Cezar Mereuta. 

Joi, compania Finmedia a organizat 'Gala Romania Top 100 Companii', eveniment anual, aflat in prezent la cea de-a XI-a editie, in cadrul caruia au fost premiate performantele pe anul 2011 ale celor mai importanti lideri ai economiei, ai sectoarelor si regiunilor, jucatori care stabilesc tendintele si modeleaza economia Romaniei. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: