Votul la alegerile parlamentare a luat sfarsit in Spania, au votat peste 15.000 de romani

Data publicarii: 10-12-2012 | Politica

Votul a luat sfarsit pe tot cuprinsul Spaniei, la ora locala 21:00 fara incidente, in cele 40 din cele 41 de sectii de vot organizate in tara iberica, urmand ca urnele din Las Palmas de Gran Canarias sa se inchida cu o ora mai tarziu, ca urmare a diferentei de fus.

In total, numarul romanilor din Spania care s-au prezentat duminica la alegerile parlamentare este estimat la peste 15.000, la inchiderea urnelor, potrivit presedintilor sectiilor de vot. In Spania, MAE roman a trimis, pentru cele 41 de sectii, cate 89.700 de buletine de vot pentru Camera Deputatilor, respectiv Senatul Romaniei. 

Participarea a fost semnificativ crescuta la acest scrutin electoral, mult peste numarul votantilor de la alegerile legislative anterioare, din 2008 /aproximativ 6.000 de alegatori, n.r./, si mai mare fata de prezenta inregistrata la referendumul din iulie 2012. 

Schimbarea in bine in tara, reprezentanti care sa cunoasca indeaproape problemele romanilor din Spania, vointa de a participa la vot si de a cladi cu totii, laolalta, precum si interesul deosebit pentru situatia din tara - acestea sunt gandurile si asteptarile exprimate de romanii care au votat si care iau mereu in considerare revenirea acasa. La iesirea de la urne, ei marturiseau ca au votat cu gandul la Romania si pentru un viitor mai bun. 

Romanii cu drept de vot si care au resedinta in Spania si-au ales pentru noua legislatura reprezentantii in Parlamentul Romaniei (alaturi de toti ceilalti concetateni stabiliti in statele reprezentate in colegiul uninominal 1 din cadrul circumscriptiei electorale 43), in 41 de sectii de vot, organizate pe tot cuprinsul Spaniei, in 39 de orase spaniole - in Madrid si Coslada fiind organizate cate doua sectii de vot. 

Cele mai recente date publicate de Observatorul permanent pentru imigratie, din cadrul Ministerului spaniol al Muncii, consultate de Agerpres, arata ca, la 30 septembrie 2012, comunitatea romaneasca numara pe tot cuprinsul Spaniei 913.405 persoane, o cifra in crestere de la inceputul anului. Romanii reprezinta peste 17% din totalul celor 5,3 milioane de straini care se afla in Spania si au resedinta aici, iar numarul lor a crescut cu 1,33% fata de anul trecut. Cei mai multi dintre acesti romani sunt stabiliti in Comunitatea Madrid (193.522), Comunitatea Valenciana (148.576) si Andaluzia (134.332). (Corespondenta Agerpres) 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: