lorin Citu despre blocajul creditarii: activele bancilor sunt 'pline de gunoi'

Data publicarii: 10-12-2012 | Finante-Banci

Analistul economic independent Florin Citu (fost economist-sef al ING Bank) explica, pe blogul sau, de ce in Romania, ca peste tot in lume, sistemul financiar bancar este inghetat. Desi bancile centrale au crescut masa monetara ("nu este cazul nostru", precizeaza analistul), creditarea ramane cu o dinamica negativa de la an la an. Asta pentru ca atat cererea, cat si oferta sunt inghetate.

"De ce nu crediteaza bancile daca banii sunt ieftini? Am sa ma uit doar la sistemul nostru financiar-bancar, care functioneaza intr-o economie euroizata, dar unde oferta de euro este controlata din exterior. Apare urmatoarea intrebare: sistemul bancar nu crediteaza pentru ca nu mai are resurse sau pentru ca nu gaseste clienti care sa se califice pentru credite (cerere efectiva)? Altfel spus este o problema de oferta sau de cerere pe piata creditelor? Din punctul meu de vedere, si oferta, si cererea au fost influentate negativ in ultimii ani", noteaza analistul.

Sistemul "inca nu e curatat"

In ceea ce priveste oferta, "problema principala o reprezinta partea de active a sistmului, incarcata pana la refuzu cu «gunoi»", arata Florin Citu.

Desi bancile centrale tot incearca sa injecteze bani ieftini in economii, din cauza faptului ca o fac prin intermediul acestui sistem financiar bancar inca necuratat rezultatele sunt dezastruoase. "Faptul ca bancile nu au fost lasate sa dea falimente se intoarce impotriva bancilor centrale si a statului prin inchiderea canalului principal de transmitere a efectelor politicii moneare catre economie".

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: