PIB-ul din 2013 este estimat la 144 mld. euro, peste 2008. Vor simti romanii iesirea din criza?

Data publicarii: 10-12-2012 | Economie

Romania ar urma sa ajunga anul viitor la un Produs Intern Brut (PIB) de 144 mld. euro, fiind pentru prima data dupa patru ani de criza cand va fi depasit nivelul PIB inre-gistrat in anul de gratie 2008, cand eco-no-mia crestea cu 7,3%, dupa cum indica cifrele Comisiei de Prognoza. In ultimii patru ani, PIB-ul a oscilat intre 120 si 136 mld. euro, in timp ce in 2008 PIB-ul a fost de 139,7 mld. euro, inregistrand o crestere de 16 mld. euro.

Intrebarea este daca si cum vor simti ro-manii anul viitor "iesirea din criza", daca cifrele seci si reci ale economiei din sta--tis-tici vor fi resimtite de oameni in buzunare, in im-buna-tatirea nivelului de trai. Evo-lu-tia PIB va depinde si de mate-ria--lizarea pro-misiunilor electorale in pla-nuri de gu-ver-nare care sa sustina cresterea eco--nomiei. Ramane de vazut si cat de realiste, cat de ancorate sunt prognozele privind economia noastra in con-textul economic zbuciumat, european si mondial - puzzle din care Romania face parte. Din pacate, norii negri ai recesiunii dau semne sa revina in 2013 in zona euro, iar eco-nomia Romaniei nu pare sa aiba suficienta forta sa se smulga din vartejul crizei.

Nu mai este de mult o noutate ca Romania si Bulgaria sunt cele mai sarace state din UE, ca au cele mai mici salarii minime pe economie din Europa. Iar in anii de criza, nivelul de trai a fost afectat puternic.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: