Bancile au plasat la BNR 13 mil. euro in fiecare zi lucratoare din noiembrie

Data publicarii: 10-12-2012 | Finante-Banci

Bancile au tinut in depozite la BNR in fiecare zi lucratoare din luna noiembrie in medie 59 milioane de lei (echivalentul a 13 mil. euro), un minim al ultimelor trei luni, potrivit unui raport al bancii centrale.

Comparativ cu luna anterioara sumele tinute in depozite la BNR au scazut de cinci ori in conditiile in care lichiditatea din piata monetara a fost limitata drastic de catre banca centrala prin limitarea sumelor injectate in sistemul bancar prin intermediul operatiunilor repo saptamanale. Bancile au utilizat in criza la maxim acest instrument in conditiile in care apetitul pentru creditare le-a scazut drastic si la fel si cererea de credite.

Sumele plasate la BNR in depozite cu scadenta la o zi au ajuns si la 2-3 miliarde de lei pe zi in anumite luni. Bancile pot plasa la sfarsitul fiecarei zile excesul de lei in depozite la BNR, la o dobanda cu patru puncte procentuale sub rata de politica monetara (in prezent, dobanda este de 1,25% pe an). Acestea reprezinta sume pe care bancile nu le-au plasat nici in credite acordate clientilor, nici in finantari pentru alte banci care ar fi putut avea nevoie.

Sursa: Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: