BNR mentine la 4 miliarde lei suma cu care imprumuta bancile prin licitatia repo

Data publicarii: 10-12-2012 | Finante-Banci


BNR a mentinut suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo la 4 miliarde lei, aceasta fiind a zecea saptamana consecutiv cand limiteaza suma disponibila. Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.

Saptamana trecuta, 17 banci au apelat la acest tip de imprumuturi, cererea institutiilor fiind de peste sapte ori mai ridicata, de 29,45 miliarde lei, aproape de recordul inregistrat in urma cu trei saptamani.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie BNR a imprumutat bancile cu toate sumele solicitate.

Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo saptamanale au variat intre 6 miliarde lei si 4 miliarde lei, de la reluarea plafonarii.

Integral in Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: