Commerzbank: Austeritatea trebuie sa continue daca Romania vrea un nou acord cu FMI. Romania nu e Cehia sau Polonia

Data publicarii: 11-12-2012 | Economie

Promisiunile USL de atenuare a austeritatii vor fi greu de respectat daca se vrea un nou acord cu FMI, iar incertitudinea de pe scena politica se va mentine din cauza tensiunilor dintre Ponta si Basescu, chiar daca presedintele va fi nevoit sa il nominalzeze pe liderul PSD pentru functia de premier.

"Coalitia a facut o promisiune clara de atenuare a austeritatii. Cu toate acestea, vedem spatiu restrans pentru respectarea acestei promisiuni daca vor dori sa obtina un acord cu FMI. Ponta insusi a afirmat ca va fi important ca negocierile cu FMI sa se incheie cu succes, fiind cu siguranta constient de faptul ca altfel investitorii straini vor fi reticenti fata de activele romanesti. Romania nu are fundamente economice atat de solide precum Polonia sau Cehia pentru a atrage investitori pe termen lung. Are nevoie de sprijinul FMI", a declarat analistul Thu Lan Nguyen, analist la Commerzbank, a doua mare banca germana, citat de Mediafax.

Cum va arata Romania in 2013

Rezultatul alegerilor de duminica a fost probabil cel mai bun posibil din perspectiva pietelor financiare, deoarece ofera certitudinea nominalizarii lui Ponta ca premier, noteaza analistul Commerzbank.

"Din moment ce Ponta este sustinut de o majoritate solida in Parlament, Basescu nu are de ales si este nevoit sa il nominalizeze. Cu toate acestea, situatia politica va ramane una incerta atat timp cat leadership-ul va ramane dezbinat din cauza tensiunilor dintre Ponta si Basescu. Certurile politice vor continua, in pofida majoritatii confortabile a aliantei lui Ponta. Nu as exclude ca Ponta sa incerce din nou sa il demita pe Basescu pentru ca partenerul sau de alianta, Crin Antonescu, sa-i poata lua locul mai devreme", explica Nguyen.

ホn continuare, investitorii straini vor urmari atent daca Guvernul va reusi sa incheie un nou acord de precautie cu FMI, esential pentru mentinerea increderii in activele romanesti.

Punctele tari ale leului sunt revenirea economica solida preconizata pentru anul viitor, precum si atitunea neutra a BNR, in timp ce celelalte banci centrale din regiune se afla intr-o perioada de relaxare a politicii monetare.

Integral in Jurnalul.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: