UE va amana cu un an introducerea noilor norme de capital pentru sectorul bancar Basel III

Data publicarii: 12-12-2012 | Finante-Banci

Uniunea Europeana va amana introducerea noilor norme de capital pentru sectorul bancar, cunoscute sub denumirea Basel III, cu pana la un an, a declarat marti Fabrizio Saccomanni, director general al Bancii Centrale a Italiei, o decizie care ar putea submina una din cele mai importante reforme ale crizei financiare, transmite Reuters.

Multi oficiali de la Bruxelles se asteptau la o astfel de decizie, dupa ce in noiembrie organismele de reglementare din sectorul bancar din SUA au decis sa amane data de la care ar urma sa intre in vigoare noile norme internationale, destinate intaririi sistemului bancar. Drept raspuns, mai multi bancheri europeni au cerut si ei comisarului european pentru piata interna si servicii Michel Barnier sa amane data la care noile norme ar urma sa intre in vigoare in Europa. 

Conform calendarului initial, aceste norme mai stricte de capital pentru banci trebuiau sa fie implementate progresiv incepand cu data de 1 ianuarie 2013. Stabilite in anul 2010 de un comitet de banci centrale si organisme de reglementare din intreaga lume, normele Basel III ar urma sa oblige bancile sa-si constituie rezerve echivalente cu 7% din valoarea imprumuturilor pe care le acorda, fata de 2% in prezent. 

'Ne indreptam spre o amanare a reglementarilor Basel III pana spre sfarsitul lui 2013 sau cel tarziu ianuarie 2014', a afirmat la Roma Fabrizio Saccomanni. 

In schimb Andreas Dombret, membru al Comitetului Bancii Centrale a Germaniei, s-a declarat increzator ca Europa va introduce 'curand' noile norme. 'daca vom reusi sa introducem Basel III in 2013, nu ar trebui sa existe intarzieri in programul bancilor de majorare a capitalului pana in 2019', a explicat oficialul german. 

Helmut Ettl, copresedinte al Autoritatii de supraveghere a pietelor financiare din Austria (FMA), a declarat ca sunt sanse mari ca noile reglementari sa intre in vigoare de la 1 iulie. 

Prin standardizarea reglementarilor privind capitalul in UE, va fi mai usor pentru BCE sa supervizeze institutiile de creditare, un prim pas inainte spre uniunea bancara, esentiala pentru integrarea fiscala a zonei euro. Liderii UE nu reusesc, totusi, sa se inteleaga in multe aspecte ale actului normativ, inclusiv de tip de active pot fi considerate lichide sau disponibile fara intarziere. 

'Basel III este foarte complex. Trebuie sa se analizeze modul in care va fi implementat. Aceste reglementari creeaza o problema. Creaza un mediu inegal, la care bancherii sunt foarte sensibili', a declarat Michael Cohrs, membru al Comitetului de politici financiare al Bancii Angliei. 

Printre punctele care mai raman de rezolvat este cel al flexibilitatii care va fi acordata fiecarui stat membru UE pentru ca tarile membre sa poata impune bancilor un nivel de capital mai mare. 

Un alt punct de disputa se refera la bonusurile acordate bancherilor. Parlamentul European vrea ca remuneratia variabila acordata bancherilor sa nu o depaseasca pe cea fixa, in timp ce statele membre vor sa lase bancilor optiunea de a acorda prime mai mari decat salariul fix.

Sursa: AGERPRES


Ultimele stiri pe BankNews.ro: