Ponta: Proiectul OUG privind infiintarea autoritatii de supraveghere financiara va fi prezentat miercuri in sedinta de guvern

Data publicarii: 12-12-2012 | Finante-Banci

Proiectul ordonantei de urgenta vizand infiintarea unei structuri care sa includa Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private va fi prezentata miercuri in sedinta de Guvern, urmand sa fie adoptat insa de viitorul Executiv, a anuntat marti premierul Victor Ponta.

"Romania trebuie sa tina pasul cu schimbarile la nivel european, sa-si adapteze institutiile, sa le faca mai flexibile, dar in acelasi timp mai eficiente in supravegherea structurilor si a pietelor financiare nebancare. (...) Am discutat de mai mult timp, astazi suntem in faza unui proiect final, pe care maine il vom prezenta si in sedinta de Guvern, fara a-l adopta maine. Ramane in dezbatere si spre cunoasterea publica", a precizat Victor Ponta, intr-o conferinta de presa cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. 

Premierul a explicat ca noua autoritate este determinata de necesitatea de adaptabilitate la tendintele europene, iar intre avantaje se numara "mai putine functii de conducere, mai putina birocratie, coordonare cu BNR, pentru a oferi de fiecare data, indiferent de ceea ce se intampla pe plan politic, o ancora de stabilitate". 

"Adoptam calea OUG tocmai pentru ca presupune ca in jurul datei de 15 martie sa avem toate procedurile pentru functionarea noii autoritati, pentru ca in mod sigur avem nevoie de o miscare rapida si pentru ca oricum Parlamentul, daca la un moment dat va considera, va modifica ceea ce este de modificat. Insa, repet, nu se adopta maine OUG, maine se prezinta in sedinta de Guvern forma finala si va fi adoptata de catre noul Guvern", a explicat Victor Ponta. 

El a spus ca autoritatea de supraveghere financiara trebuie sa aiba legitimitate si ca aceasta va ramane intr-o relatie directa cu Parlamentul, cu Banca Centrala Europeana. 

"Este un proiect pe care Guvernul il sustine, care provine de la specialisti care au acces la ceea ce se intampla pe plan european", a spus Ponta. 

Ponta a refuzat sa precizeze de cine va fi condusa institutia, inainte ca aceasta sa fie creata. 

"In mod sigur nu poate sa fie o persoana care nu are legatura cu domeniul. Nu va fi o autoritate politica, ci una tehnica, extrem de important", a spus Ponta, evidentiind importanta calificarii profesionale a membrilor institutiei. 

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a vorbit despre tendinta de integrare a institutiilor financiare in Europa si a afirmat ca Romania trebuie "sa mearga in directia europeana". 

"Propunerea noastra este sa integram institutiile de supraveghere financiara nebancara", a spus Isarescu, aratand ca premierul sprijina aceasta initiativa. 

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, se propune infiintarea unei autoritati de supraveghere financiara care sa preia toate functiile si atributiile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si ale Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. 

Proiectul de ordonanta de urgenta prevede ca aceasta autoritate sa urmeze traiectoria institutionala si legislativa europeana, fara a institui principii noi si care se bazeaza pe elemente ale celei mai recente experiente juridice si institutionale din cateva state membre (Bulgaria, Cehia, Polonia etc.), precum si pe cele mai bune practici europene. 

ASF urmeaza sa fie condusa de un consiliu format din 15 membri, din care unul detine functia de presedinte si trei care detin functia de vicepresedinte.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: