NATO condamna ferm tirul de racheta nord-coreean

Data publicarii: 12-12-2012 | International

NATO a condamnat miercuri in mod 'ferm' tirul de racheta nord-coreean si a facut apel la Phenian sa-si 'respecte obligatiile internationale', relateaza AFP.

'Condamn ferm tirul efectuat astazi de Coreea de Nord', tir care 'constituie o incalcare directa a rezolutiilor 1718 si 1874 ale Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite', a indicat intr-un comunicat secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen. 

'Acest act provocator exacerbeaza tensiunile din regiune si risca sa destabilizeze si mai mult peninsula coreeana', a subliniat acesta. 

'NATO continua sa faca apel la autoritatile nord-coreene sa-si indeplineasca obligatiile internationale, sa se conformeze pe deplin vointei comunitatii internationale exprimate de Consiliul de Securitate al ONU si moratoriului privind lansarile de rachete', a mentionat secretarul general al NATO. 

"Lansarea unei versiuni imbunatatite a satelitului nostru Kwangmyongsong-3 de la centrul spatial Sohae /.../ a reusit" si "satelitul a fost plasat pe orbita asa cum s-a stabilit", a anuntat postul public de televiziune. 

Comandamentul apararii aeriene nord-american /NORDAD/ a confirmat succesul misiunii spatiale nord-coreene indicand ca o "racheta" a transportat "un obiect care a fost plasat pe orbita". 

Este o premiera in istoria Coreii de Nord /Republica Populara Democrata Coreeana, RPDC/, care sustine ca detine rachete balistice intercontinentale capabile sa ajunga pe continentul american, desi primele trei tentative in domeniu s-au soldat cu esecuri. 

ONU, prin glasul secretarului sau general Ban Ki-moon, SUA, Japonia, Coreea de Sud, tari occidentale dar si Rusia si China au criticat tirul cu racheta nord-coreean si i-au cerut Phenianului sa respecte rezolutiile Natiunilor Unite.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: