Industria auto europeana trece prin cea mai grava criza din ultimii 18 ani

Data publicarii: 12-12-2012 | Auto

Vanzarile auto au scazut numai anul acesta in medie cu zece procente fata de anul trecut in special din cauza situatiei economice din zona euro. Unii analisti spun ca insusi conceptul productiei de masini este intr-un punct de cotitura.

Statele unde vanzarile de masini sunt cele mai scazute sunt si cele unde criza este cel mai puternic resimtita. Numarul de placute de inmatriculare noi in Italia este mai mic cu peste 12 procente decat anul trecut.

In Spania s-au inscris cu o cincime mai putine masini noi decat in 2011.

Situatia economica din Europa ne afecteaza afacerile. In statele din zona euro, piata de masini a scazut cu aproximativ 7,5 la suta. In America de Nord avem o situatie similara.

Marea Britanie este printre putinele exceptii. In ultimele luni vanzarile au fost in crestere.

Franta are cel mai prost an din 1997 incoace. Pana si in Germania, tara de origine a celor mai mari fabricanti europeni, este in scadere cu un procent fata de anul trecut. Opt mari fabricanti, intre care Peugeot, Fiat si Volkswagen si-au inchis centre de productie si au disponibilizat zeci de mii de oameni.

Pentru industria auto este o situatie complexa. Dezvoltarea economica slaba nu e singurul motiv. Industria auto trebuie sa faca o mare schimbare in tehnologie. Aceasta este de fapt marea provocare.

Masinile mai economice, cu motoare hibride sunt tot mai tentante pentru consumatori. Dar sunt inca prea scumpe, iar infrastructura nu este inca pregatita pentru ele.

In plus, dezvoltarea vehiculelor nepoluante este sustinuta deocamdata tot de vanzarea celor clasice. Ramane de vazut cum va rezolva industria auto aceasta problema.

Sursa: TVR.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: