Germania sprijina acordarea unei noi transe din programul destinat Greciei

Data publicarii: 13-12-2012 | International

Guvernul german este in favoarea eliberarea unei noi transe din programul international de sprijin destinat Greciei, dupa ce autoritatile de la Atena au incheiat cu succes un program de rascumparare de obligatiuni, releva o scrisoare trimisa Bundestagului de catre Ministerul german de Finante, transmite Reuters.

In aceasta scrisoare, Ministerul german de Finante precizeaza ca amendamentele aduse la programul de sprijinire a Greciei precum si incheierea cu succes un program de rascumparare de obligatiuni au facut ca gradul de indatorare a Greciei sa revina la un nivel de sustenabilitate pentru care Germania poate sprijini eliberarea unei noi transe. 

Adresata presedintelui comisiei pentru buget din Bundestag, scrisoarea semnata de adjunctul ministrului german de finante, Steffen Kampeter, sustine ca rascumpararea va conduce la o reducere a nivelului de indatorare a Greciei pana la aproximativ 9,5% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2020. 'Acest lucru inseamna ca programul de rascumparare de obligatiuni poate fi apreciat ca fiind un succes' arata scrisoarea, adaugand ca 'si celelalte conditii pentru plata unor noi transe din programul de sprijin financiar destinat Greciei au fost indeplinite'. 

Ministrii de finante din zona euro se reunesc joi dimineata la Bruxelles pentru a examina rezultatele operatiunii de rascumparare a obligatiunilor guvernamentale grecesti, o conditie prealabila, in special pentru Fondul Monetar International, pentru deblocarea unei noi transe de 34,4 miliarde de euro din programul de sprijin destinat Greciei. 

Creditorii privati au oferit titluri in valoare de 31,9 miliarde de euro, pe care autoritatile de la Atena le pot rascumpara in totalitate cu conditia ca fondurile de sprijin acordate de zona euro sa fie suplimentate cu 1,29 miliarde de euro. Obiectivul acestei operatiuni este ca Atena sa rascumpere la un pret redus obligatiunile in circulatie pentru a-si reduce astfel povara datoriei. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: