AIPC: Rasdaq, piata reglementata indiferent de ce se spune la nivelul UE

Data publicarii: 13-12-2012 | Bursa

  • Asociatia Investitorilor solicita CNVM sa reconfirme statutul de piata reglementata pentru Rasdaq
  • Romania nu isi permite sa arunce in afara Bursei 1.000 de emitenti

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), in loc sa rezolve problemele unei  piete de capital aflate intr-o criza tot mai accentuata, nu face de sase ani decat sa produca "proiecte" de distrugere a segmentului Rasdaq de la cota Bursei de Valori Bucuresti, spune Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC). Potrivit unui comunicat al organizatiei sosit pe adresa redactiei, atitudinea autoritatii de reglementare si supraveghere a lasat o stare de incertitudine legata de aceasta piata, descurajand investitiile si contribuind la scaderea lichiditatii si capitalizarii pietei romanesti. AIPC considera ca singura solutie legala ar fi reafirmarea statutului de piata reglementata pentru Rasdaq, asa cum prevedea legea din 1996.

Reactia investitorilor survine in contextul in care, la jumatatea lunii trecute, CNVM a publicat un proiect de act cu caracter normativ in care se prevede ca firmele listate pe piata Rasdaq si cele de la segmentul "Nelistate" sa fie mutate pe una dintre pietele reglementate sau un sistem alternativ de tranzactionare, in caz contrar urmand sa fie transferate automat pe ATS-ul de la BVB. Pozitia reglementatorului vine in contextul in care acesta ar urmari o conformare a pietei romanesti la anumite normative europene.

Asociatia Investitorilor spune ca insa reglementarile invocate de CNVM din cadrul directivei MiFID a Comisiei Europene precizeaza criterii de admisibilitate pe o piata reglementata, si nu de retrogradare de pe o piata reglementata, asa cum este Rasdaq, prin decizia de infiintare a acesteia din 1996 si din modul in care a fost tratata chiar de supraveghetori in ultimii 16 ani. In plus, decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene din 22 martie a.c. nu ia in discutie piata Rasdaq din Romania, ci reafirma criterii generale potrivit carora o piata poate fi reglementata sau nu.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: