Acord al statelor UE asupra supervizarii unice a bancilor

Data publicarii: 13-12-2012 | Finante-Banci

Cele 27 de state ale Uniunii Europene au ajuns in noaptea de miercuri spre joi la un acord unanim asupra supervizarii unice a bancilor din zona euro, au anuntat mai multi responsabili europeni pe contul lor de Twitter, informeaza AFP.

"Acord istoric de supervizare!", a anuntat printr-un tweet comisarul european pentru servicii financiare, Michel Barnier, dupa 14 ore de discutii, in timp ce purtatorul de cuvant al presedintiei cipriote a UE a declarat ca discutiile cu Parlamentul European ar putea acum incepe. 

Instituirea unei supervizari comune a bancilor din zona euro, incredintata Bancii Centrale Europene /BCE/, este prima etapa a uniunii bancare dorite de liderii europeni pentru a incerca sa impiedice noi crize. 

Cei 27 au gasit un compromis asupra punctelor ce blocau acordul de cateva luni: sfera de aplicare a supervizarii directe de catre BCE, articulatia dintre Autoritatea bancara europeana /pentru intreaga UE/ si BCE /ce nu ii vizeaza decat pe cei 17 membri ai zonei euro/, iar in cele din urma modul de a separa cele doua functii ale BCE /politica monetara in zona euro si supervizarea, care ii vor afecta pe non-membri/.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: