Cadourile de la firme vor fi scutite de TVA daca nu costa mai mult de 100 de lei

Data publicarii: 14-12-2012 | Afaceri

Din 2013, companiile vor putea oferi cadouri partenerilor de afaceri fara sa colecteze TVA. Aceasta facilitate are si un plafon: 100 de lei per cadou. In cazul acordarii unor bunuri mai scumpe, TVA se colecteaza doar pentru diferenta de pret de la 100 de lei la valoarea acestora, explica intr-un comunicat expertii fiscali de la compania Accace.

"De anul viitor, companiile pot acorda cadouri in cadrul actiunilor de protocol fara sa colecteze TVA pentru bunurile incluse in cadou, dar numai daca aceste cadouri au valori mai mici de 100 de lei", arata consultantii Accace - unul dintre liderii din Europa Centrala si de Est in zona serviciilor de outsourcing si consultanta.

Incepand cu 2013, companiile aplica reguli noi privind colectarea TVA la bunurile acordate drept protocol, pentru care s-a dedus TVA la achizitie, diferite de cele mentionate la calculul impozitului pe profit pentru limitarea cheltuielilor de protocol.

Peste plafon, e livrare de bunuri

"In cazul in care companiile depasesc plafonul de 100 de lei, se considera ca are loc o livrare de bunuri, iar taxa pe valoare adaugata se va auto-colecta daca initial s-a dedus TVA pentru bunurile care ulterior sunt acordate in cadrul actiunilor de protocol", arata consultantii.

De exemplu, daca o companie are zece parteneri carora le va oferi cadouri cu ocazia Sarbatorilor de Paste, in cazul in care valoarea fiecarui cadou depaseste 100 de lei, TVA-ul se va colecta din suma cumulata care excede plafonul pentru fiecare dintre bunurile oferite. Concret, daca un cadou costa 150 de lei, se va colecta TVA pentru suma de 50 de lei.

Integral in ADEVARUL

Ultimele stiri pe BankNews.ro: