Bancile centrale extind liniile de swap pe dolar pana in luna februarie 2014

Data publicarii: 14-12-2012 | Finante-Banci

Principalele banci centrale ale lumii si-au extins programul de furnizare de dolari si alte valute, pentru a se asigura ca institutiile de creditare au la dispozitie fonduri, transmite AP.

Decizia anuntata joi prelungeste cu inca un an masurile de criza care trebuiau sa expire la 1 februarie 2013. 

Prin aceste linii de swap pe dolari, infiintate in luna mai 2010, Fed imprumuta dolari altor banci centrale din lume in schimbul valutelor lor. La randul lor, aceste banci centrale pot sa imprumute dolari catre bancile comerciale din tarile lor pentru a calma tensiunile de pe pietele financiare. 

La acest acord vor lua parte Rezerva Federala a SUA (Fed), Banca Centrala Europeana (BCE), Banca Angliei (BoE), Banca Nationala a Elvetiei (SNB) si Banca Centrala a Canadei. De asemenea, Banca Centrala a Japoniei (BoJ) a anuntat ca va lua in discutie aceasta masura la viitoarea sa reuniune de politica monetara. 

Obiectivul infiintarii acestor linii de swap pe dolari a fost atenuarea temerilor provocate de criza din Grecia, care s-a raspandit si la alte tari din Europa. Bancile comerciale din Europa au nevoie de dolari pentru a-i imprumuta companiilor europene. La randul lor, companiile europene care au operatiuni in SUA isi platesc angajatii in dolari si cumpara materii prime tot cu dolari. 

Si BCE a anuntat ca-si va continua operatiunile de a acorda bancilor credite in dolari cu scadenta la o saptamana sau la trei luni. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: