Radu Ghetea, seful Asociatiei Romane a Bancilor: Cand se inmultesc creditele neperformante incep sa iasa la iveala si fraudele

Data publicarii: 14-12-2012 | Finante-Banci

Radu Gratian Ghetea, seful Asociatiei Romane a Bancilor, spune ca fraudele de 80 milioane de euro descoperite la cele doua banci, Volksbank si BRD, care sunt anchetate acum de procurori, nu vor duce la scumpirea creditelor, scrie ZF.ro

"Am auzit comentarii ca o sa creasca dobanzile si comisioanele ca urmare va acestor fraude. Nu este adevarat. Aceste credite, care nu reprezinta decat 0,1% din totalul creditelor acordate, au fost provizionate, iar pierderile sunt acoperite de actionari. Aceste credite fac parte din cele 17,34% credite neperformante din totalul creditelor acordate (de circa 52 miliarde de euro - n.red)", a spus presedintele ARB.

Ghetea a explicat ca un astfel de cazuri au devenit mai frecvente pentru ca acum bancile se uita mai atent la actele depuse pentru obtinerea unui credit atunci cand devine neperformant.

" Chiar daca la inceput a fost o frauda, daca cel care obtine creditul il ramburseaza la timp, banca poate sa nu observe aceasta frauda. Cand apar neperformantele, te duci dupa client si mai apr si astfel de lucruri mai neplacute",. a spus Ghetea.

Dar se poate pune problema ca bancile sa-si faca din criza economica un alibi pentru astfel de credite date fraudulos, punand pe seama crizei rata mare a creditelor neperformante?

"Nu sunt de acord, nu este posibil. Bancherii vor sa isi ia banii inapoi, ei urmaresc ca clientul sa plateasca. Cand apare sincopa, se uita cu atentie ce s-a intamplat si mai apar si astfel de cazuri", a spus Ghetea.

El mai sustinut ca bancile fac in mod curent reclamatii.

"Deocamdata sa asteptam sa vedem ce spun organele de ancheta. Este foarte bine ca se implica. Noi facem in mod curent reclamatii impotriva clientilor si a salariatilor atunci cand constatam astfel de situatii".

Sursa: Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: