Europa il izoleaza pe Silvio Berlusconi si ii cere lui Mario Monti sa ia o decizie importanta

Data publicarii: 14-12-2012 | International

Politica interna italiana, dupa reuniunea Partidului Popular European (PPE) care s-a desfasurat joi la Bruxelles, in care fostul premier italian, Silvio Berlusconi, a aparut izolat, iar actualul premier, Mario Monti, s-a aflat in centrul atentiei liderilor europeni, se afla vineri pe primele pagini ale tuturor publicatiilor din Peninsula.

"Europa ii cere lui Monti sa candideze", titreaza La Repubblica de la Roma, care scrie ca, la Bruxelles, in noaptea de joi spre vineri, la sfarsitul unei zile importante pentru Mario Monti si triste pentru Silvio Berlusconi, presedintele francez Francois Hollande, care a participat la Consiliul European, a ironizat: "Cu Berlusconi, ceea ce este adevarat intr-o zi, devine neadevarat a doua zi", un comentariu care descrie bine nivelul de credibilitate al fostului premier italian in Europa. Si care explica de ce intreaga Europa ii cere lui Monti sa candideze la functia de prim-ministru la viitoarele alegeri parlamentare din Italia, programate in luna februarie 2013. 

Hollande a mai spus ca "pentru Berlusconi nu exista perspective concrete", cancelarul german Angela Merkel l-a elogiat pe Monti, iar liderii Partidului Popular European (PPE) au declarat ca Europa "respinge populismul", o aluzie clara la ultimele declaratii facute recent de Berlusconi, care a atacat reformele lui Monti si politica europeana a Germaniei. De asemenea, Joseph Daul, unul dintre liderii PPE, a explicat ca Partidul Popular European este impotriva celor care nu le spun adevarul cetatenilor "si spera sa obtina voturi prin promisiuni care nu pot fi realizate", relateaza principalul cotidian roman. 

Faptul ca joi la Bruxelles, la reuniunea PPE, a fost invitat, in mod surprinzator, Mario Monti, care a explicat situatia politica din Italia, punandu-l in umbra pe fostul sef al guvernului de la Roma, demonstreaza stima de care se bucura profesorul de economie la nivel european si mondial. Faptul ca Monti a acceptat sa participe la reuniunea PPE de joi, in ziua in care ar fi trebuit sa fie protagonist Berlusconi, are importanta unui "pas politic", chiar daca Mario Monti a explicat ca "s-a limitat sa accepte invitatia presedintelui PPE, Wilfried Martens, pentru a ilustra "cazul Italia"". Monti a promis ca Italia va ramane o tara pro-europeana si dupa alegerile parlamentare din luna februarie 2013, "oricare va fi guvernul care se va forma dupa acest scrutin", potrivit La Repubblica. 

"Il Cavaliere risca o infrangere zdrobitoare", titreaza Corriere della Sera din Milano, care scrie ca lipsa de luciditate a lui Berlusconi si numeroasele sale declaratii contradictorii demonstreaza faptul ca fondatorul Poporului Libertatii (PdL, de centru-dreapta) nu stie cum sa iasa din aceasta situatie dificila, pe care el insusi a provocat-o, fara a se gandi la consecinte, in momentul in care a anuntat a sasea sa candidatura la functia de prim-ministru al Italiei. 

"Pentru Monti a sosit momentul de a lua o decizie electorala", titreaza La Stampa din Torino, care scrie ca profesorul de economie este protagonistul unor evenimente fara precedent pentru seful unui guvern dintr-o tara membra a UE; in ultimele trei zile, Monti a fost "aplaudat" de liderii din aproape toate capitalele europene, "manifestari emotionale" care pot fi definite si ca o adevarata ingerinta in viata politica interna italiana, sau poate este vorba numai despre o mare ingrijorare a Europei pentru destinul comun. 

Un lucru este sigur: pentru a continua sa fie protagonist in Uniunea Europeana, Mario Monti va trebui sa ia, in urmatoarele zile, o decizie definitiva in privinta candidaturii sale la viitoarele alegeri parlamentare din Italia. Aceasta este "viata dubla" care il asteapta pe Monti: pentru a ramane un punct de referinta pentru Europa, va trebui sa "isi murdareasca mainile" cu politica italiana. Pentru imperturbabilul profesor de economie, a sosit momentul "deciziilor electorale", opineaza cotidianul torinez amintit. 

"In Europa, toti il vor pe Mario Monti", titreaza Il Messaggero de la Roma, care scrie ca saptamanalul britanic The Economist a publicat recent un articol intitulat "Run, Mario, Run!" (Alearga, Mario, alearga!), in care comenteaza pe larg activitatea executivului condus de tehnocratul Mario Monti, profesor de economie la Milano, si reformele realizate in ultimul an in Italia, considerate "o rara posibilitate oferita tarii". 

Dar acum, Monti "va trebui sa se expuna si sa inceapa sa lupte in prima persoana, daca se simte la inaltimea sarcinii si daca este cu adevarat ingrijorat pentru situatia in care se afla Italia", conchide publicatia romana mentionata.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: