Care este nivelul de trai din Romania fata de alte state din Europa

Data publicarii: 18-12-2012 | Economie

Conform unui studiu realizat de Institutul European de Statistica, Eurostat, Romania se afla in coada clasamentului privind nivelul cheltuielilor pe cap de locuitor si al nivelului de trai. Studiul a fost realizat in statele din Europa, insa are ca medie nivelul de trai al statelor din Uniunea Europeana.

Indicatorul utilizat este consumul individual pe cap de locuitor. Raportat la statele din Uniunea Europeana , Romania este pe penultimul loc privind clasamentul realizat, fiind depasita doar de Bulgaria. La capatul opus se afla Luxemburg, Norvegia si Elvetia.

Scorul obtinut de Romania este 47, in timp ce Luxemburg a avut un punctaj de 140. Astfel, cheltuielile pe cap de locuitor in Luxemburg sunt aproape 198% fata de cele din Romania, rezultand un nivel de trai de trei ori mai bun.

Ultimul loc din Uniunea Europeana l-a ocupat Bulgaria, care a obtinut un scor de 45, cu doua puncte mai mic decat Romania. Practic, indicatorul arata ca in medie, in Bulgaria se traiste cu 4% mai prost decat in Romania.

Dintre tarile non-Eu, cea mai bine clasata se afla Norvegia, cu un scor de 135 si cu un nivel de trai de 187% mai mare decat cel din Romania. La coada absoluta a clasamentului se afla Albania cu un scor de 34 si un nivel de trai cu 28% mai mic decat cel din Romania.

Nivelul de trai luat ca referinta a fost media Europeana (100) fata de care nivelul de trai din Romania este aproape jumatate.

Studiul a fost publicat in 13 decembrie 2012, insa se bazeaza pe date statistice din 2011.

Integral in PortInfo.ro


Ultimele stiri pe BankNews.ro: