Cum au fost posibile fraude bancare de zeci de milioane de euro - fost oficial BRD

Data publicarii: 18-12-2012 | Finante-Banci

  Oameni de afaceri, bancheri, reprezentanti ai unor institutii de stat, evaluatori si notari s-au reunit in structuri complexe prin care s-a reusit accesarea in mod fraudulos a unor credite de zeci de milioane de euro. O suma infima la nivelul sistemului, spun reprezentantii bancilor, insa fenomenul in sine este ingrijorator avand in vedere modul de operare si pozitia factorilor implicati.

Procurorii DIICOT au lansat in forta, pe 13 decembrie, o operatiune de destructurare a unei grupari infractionale implicate in fraude bancare de 85 de milioane de euro. Printre cei anchetati se afla oamenii de afaceri Ioan Crestin si Marius Locic, cercetati in prezent in libertate, doi directori ai unor unitati BRD, aflati in arest preventiv, precum si mai multi notari si evaluatori. 

Cu sprijinul bancherilor si al notarilor, cunoscutii oameni de afaceri au accesat credite fara acoperire, recurgandu-se la supraevaluarea bunurilor imobile, prezentate ca garantii, raportat la valoarea de piata.

Scandalul vine la aproximativ o luna dupa ce au fost mentionate, in cadrul unei operatiuni similare, nume sonore precum Aurel Saramet, director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Claudiu Cercel, vicepresedintele BRD, oamenii de afaceri Marius Stan si Daniel Ruse, precum si angajati ministeriali. 

Integral in Ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: