Consumul populatiei din UE a scazut pentru al doilea trimestru consecutiv, insa ritmul declinului s-a temperat

Data publicarii: 19-12-2012 | Afaceri

Cheltuielile de consum din cele 27 de state membre UE s-au diminuat in termeni anuali in trimestrul al treilea, insa ritmul scaderii a incetinit 

Cheltuielile de consum din Uniunea Europeana au continuat sa scada in trimestrul al treilea, cu 1,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce in al doilea trimestru s-au redus cu 2,4%, potrivit Barometrului cheltuielilor de consum al Visa Europe.  

Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe utilizeaza datele ajustate privind tranzactiile pe carduri Visa pentru a furniza un indicator solid privind cheltuielile de consum totale realizate cu orice mijloc de plata. Avand in vedere ca un euro din sapte se cheltuieste in Europa pe un card Visa, Barometrul ofera o imagine completa asupra situatiei cheltuielilor de consum. 

In pofida scaderii generale a cheltuielilor de consum in statele UE, datele indica pentru trimestrul al treilea o crestere anuala a cheltuielilor in 16 tari, comparativ cu 12 state care au inregistrat majorari in trimestrul doi. Printre tarile care au inregistrat o crestere a cheltuielilor se regaseste si Germania, cea mai mare economie din UE, unde cheltuielile au crescut cu 0,8% in trimestrul al treilea spre deosebire de 0,4% in trimestrul doi.

Cu toate acestea, cheltuielile de consum au scazut in alte economii mari din UE, respectiv in Spania (-5,3%), Italia (-4,6%) si Marea Britanie (-3,3%). In acelasi timp, Franta a inregistrat un declin anual mai temperat in trimestrul al treilea, de -0,6%.

Europa de Est a continuat sa inregistreze cresteri si in al treilea trimestru din 2012. Astfel, cheltuielile de consum au inregistrat cresteri de doua cifre in Slovenia si Lituania si s-au majorat semnificativ in Letonia, Bulgaria si Estonia. 

Portugalia, Grecia si Irlanda, statele cele mai afectate de criza zonei euro, au inregistrat cele mai puternice scaderi ale cheltuielilor de consum. 

Declinul general al consumului populatiei, reflectat in Barometrul cheltuielilor de consum din UE in ultimul an, a corespuns unei tendinte similare la nivelul datelor Eurostat privind PIB-ul UE. Cifrele preliminare pentru T3 2012 au indicat o scadere anuala a PIB-ului de 0,4%.

"Barometrul cheltuielilor de consum din UE arata ca ritmul scaderii s-a temperat in trimestrul al treilea, dar cert este faptul ca cheltuielile in UE au continuat sa se reduca in termeni anuali. Barometrul arata in mod clar ca gospodariile din UE reactioneaza la cresterea economica atenuata sau, in unele cazuri, la recesiunea economiei, prin reducerea cheltuielilor. Nu am fi surprinsi daca aceasta tendinta va continua in trimestrul patru, inainte de a incepe sa-si revina treptat in 2013”,  a declarat Philip Symes, director financiar al Visa Europe.

Despre Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe

Mai mult de un euro din sapte se cheltuieste in UE de pe un card Visa, aproape 80% din aceste cheltuieli fiind facute de pe carduri de debit. Acest lucru inseamna ca Barometrul ofera in mod unic o imagine completa si de actualitate asupra situatiei cheltuielilor de consum din Uniunea Europeana. 

Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe a fost realizat pe baza cheltuielilor efectuate de pe toate cardurile emise de Visa - de debit, de credit si preplatite. Markit a dezvoltat Barometrul prin crearea unui model care ajusteaza datele brute despre tranzactiile Visa in functie de o serie de factori.

Prima data, datele sunt modificate in functie de variatia numarului de carduri Visa emise, astfel incat sa ia in considerare extinderea operatiunilor Visa. Ulterior, se realizeaza o ajustare pentru a compensa schimbarile in comportamentul de plata al posesorilor de carduri. Aceasta se bazeaza pe o evaluare a tendintelor de retragere a numerarului si de efectuare a tranzactiilor la terminalele POS cu carduri Visa. In final, pentru a lua in calcul inflatia, datele sunt ajustate in functie de modificarile indicelui preturilor de consum pentru a oferi un indicator al schimbarilor reale ale nivelului de cheltuieli pe gospodarie.

Datele Visa s-au bucurat in ultimii ani de o corelare pozitiva solida cu datele oficiale echivalente. Datele Visa se refera la o gama larga de sectoare, nu doar la cel de retail, deoarece cardurile sunt tot mai des folosite pentru efectuarea unor plati precum utilitatile, taxele si impozitele. 

Raportul complet "Visa Europe: Barometrul cheltuielilor de consum” poate fi accesat la urmatoarea adresa: http://www.visaeurope.com/en/newsroom.aspx   


Datele privind cheltuielile de consum din UE pentru T1 2012 au fost revizuite in crestere, la 0,0%, indicand o stagnare a cheltuielilor de consum comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.