Italia: Patru banci mari, condamnate intr-un caz privind vanzarea unor produse derivate

Data publicarii: 20-12-2012 | International

Un tribunal din Milano a condamnat Deutsche Bank, Depfa Bank, JP Morgan si UBS la confiscarea unor fonduri cumulate de peste 90 milioane de euro si la amenzi de cate un milion de euro, intr-un caz legat de vanzarea unor produse derivate primariei din Milano.

"Este o sentinta istorica prin care se recunoaste principiul fundamental ca bancile trebuie sa dea dovada de transparenta in operatiunile cu administratiile publice", a declarat procurorul care a instrumentat cazul.

Procesul, inceput in 2010, a fost declansat in urma unei plangeri a primariei din Milano, care a obtinut in 2005 un imprumut de 1,68 de miliarde de euro, sub forma de obligatiuni legate de instrumente derivate complexe care au dus la explodarea costurilor.

Primaria din Milano a incheiat ulterior un acord financiar cu bancile respective in schimbul renuntarii la acuzatii, dar procesul a continuat.

Tribunalul a dispus miercuri confiscarea unor fonduri de 24,3 milioane euro in cazul Deutsche Bank, 23,9 milioane euro de la Depfa Bank, 24,8 milioane euro de la JP Morgan si 16 milioane euro de la UBS. Cele patru banci urmeaza sa plateasca cate o amenda de 1 milion de euro.

Integral in Mediafax.ro