Orban: Rata de absorbtie pe coeziune ar putea atinge la 15% pana la sfarsitul anului

Data publicarii: 20-12-2012 | Finante-Banci

Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, a declarat miercuri ca rata de absorbtie pe coeziune, in functie de cererile de rambursare transmise de catre autoritatile romane catre Bruxelles, este de 12,6%, dar, pana la finele anului, s-ar putea ridica la 15%.

Ministrul Afacerilor Europene este optimist cu privire la rata de absorbtie pe coeziune, estimand ca, pana la finele anului, aceasta ar putea atinge 15%, nivel raportat in functie de cererile de rambursare transmise catre Comisia Europeana.

La sfarsitul lunii noiembrie, nivelul de absorbtie reala pe politica de coeziune, raportat la fondurile rambursate efectiv de Comisia Europeana, atingea 9,72%, mai eaxct 1,86 miliarde de euro. In prezent, cererile de rambursare transmise catre Bruxelles au atins nivelul de 12,6% si ar putea ajunge in ultima zi a anului "in jur de 15%".

Estimari pentru deblocarea programelor

"Ieri seara am aflat ca va fi in masura Comisia Europeana sa transmita sume din cererile de rambursare transmise pe programul Mediu si axa doi din Programul Operational Regional, sume care vor intra la buget si procentul de absorbtie va creste", a declarat Orban in cadrul conferintei de presa de prezentare a mandatului, citat de Mediafax.

In plus, ministrul a precizat ca nu stie daca, pana la finalul acestui an, Comisia Europeana va plati cererile de rambursare transmise pentru POSDRU. In schimb, este optimist cu privire la viitoarea deblocare completa a programului.

"Va mai fi o misiune de audit la sfarsit de ianuarie, inceput de februarie, si daca se va solda cu rezultate pozitive, programul va fi complet deblocat".

Integral in Adevarul