Rovana Plumb: In cazul proiectului de la Rosia Montana nu s-au stabilit garantiile privind raspunderea de mediu

Data publicarii: 20-12-2012 | Mediu

Proiectul minier de la Rosia Montana este unul dintre dosarele importante pentru care Guvernul va trebui sa ia o decizie, dar pana in acest moment nu s-a finalizat procedura referitoare la stabilirea garantiilor privind raspunderea de mediu, a declarat, joi, la un post privat de televiziune, Rovana Plumb, ministrul Mediului.

'Proiectul Rosia Montana este unul dintre dosarele importante pentru care Guvernul va trebui sa ia o decizie. Ce pot sa va spun este ca aceasta decizie, in momentul in care se ia, trebuie sa se bazeze in modul imperativ pe legislatia de mediu si normelor europene de mediu in ceea ce priveste activitatea in acest domeniu (...) trebuie sa va spun ca legislatia europeana transpusa in legislatia nationala prevede garantii pentru refacerea zonei si mententanta, si garantii pentru raspunderea de mediu. Avand in vedere ca aceasta legislatie europeana s-a transpus in legislatia nationala inca din anul 2008, avem o Directiva privind raspunderea de mediu care prevede anumite garantii, in toata aceasta perioada nu s-a finalizat procedura in ceea ce priveste stabilirea garantiilor privind raspunderea de mediu', a afirmat ministrul Mediului. 

Rovana Plumb a adaugat ca, in prezent, 'se lucreaza la acest lucru, iar decizia va fi una a Guvernului, pentru ca sunt implicate mai multe ministere de linie, inclusiv Ministerul Apelor si Padurilor, in situatia actuala'. 

'Desigur ca sunt importante locurile de munca, dar nu putem sa trecem peste prevederile legislative existente. Resursele naturale reprezinta un interes national si atunci toti cetatenii trebuie sa fie in cunostinta de cauza. Desigur ca decizia Guvernului trebuie sa fie fundamentata. Problematica locurilor de munca este o prioritate a Guvernului Ponta si va asigur ca tot ceea ce inseamna acest lucru, din punct de vedere al Ministerului Mediului, trebuie sa respecte conditiile de mediu. Este o exploatare foarte mare, e o exploatare a resurselor naturale', a subliniat Rovana Plumb. 

La sfarsitul lunii iulie, ministrul Mediului afirma ca romanii trebuie informati despre continutul licentei de exploatare al proiectului Rosia Montana, prin desecretizarea contractului. 

In data de 9 decembrie, autoritatile locale din Alba au organizat un Referendum in 35 de unitati administrativ-teritoriale privind mineritul din Muntii Apuseni. Desi localnicii s-au pronuntat in favoarea repornirii mineritului in zona, in procentaj de 62,45%, referendumul a fost invalidat, din cauza prezentei scazute la urne, de doar 43,20%, potrivit datelor finale ale Biroul Electoral Judetean Alba. 

Pentru ca referendumul sa fi fost validat, prezenta la vot trebuia sa fie de jumatate plus unu dintre alegatori. In cele patru orase si 31 de comune, 72.490 de cetateni au fost asteptati sa se pronunte daca sunt sau nu de acord cu repornirea mineritului in Muntii Apuseni si a exploatarii de la Rosia Montana. 

In comuna Rosia Montana, prezenta la vot a fost de 66,06%, iar 78,75% au votat cu 'Da', iar 19,44% cu 'Nu', in timp ce 1,80% dintre voturi au fost declarate nule. 

Referendumul a avut loc in orasele: Abrud, Baia de Aries, Cimpeni si Zlatna si in comunele Albac, Almasu Mare, Arieseni, Avram Iancu, Bistra, Bucium, Ceru Bacainti, Ciuruleasa, Cricau, Galda de Jos, Girda de Sus, Horea, Ighiu, Intregalde, Livezile, Lupsa, Metes, Mogos, Ocolis, Poiana Vadului, Ponor, Posaga, Rimetea, Ramet, Rosia Montana, Salciua, Scarisoara, Sohodol, Stremt, Vadu Motilor si Vidra. 

Pentru referendum au fost organizate 148 de sectii de votare, sumele necesare pentru organizarea si desfasurarea acestuia, aproximativ 300.000 de lei, fiind suportate din bugetul judetului. 

Rosia Montana Gold Corporation /RMGC/, investitor in proiectul minier aurifer de la Rosia Montana, a fost infiintata in anul 1997, in judetul Alba, in care actionari sunt compania miniera de stat Minvest Deva - cu 19,31% si Gabriel Resources - cu 80,69%. 

Compania si-a anuntat intentia de a dezvolta cea mai moderna mina din Romania, la Rosia Montana, propunandu-si sa extraga aproximativ 300 de tone de aur si 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri. 

In cazul in care proiectul aurifer ar primi unda verde, Romania devine primul producator de aur din Europa, depasind astfel primele doua tari din top, Finlanda si Suedia. 

Sursa: AGERPRES