Salariul minim va creste anul viitor cu 33% in transporturi si servicii publice

Data publicarii: 20-12-2012 | HR/Cariere

Federatiile sindicale si patronale din transporturi si din serviciile publicelocale au semnat contractul colectiv de munca pe 2013, care prevede un salariu minim pe ramura de 1.000 de lei. In 2012, minimul a fost de 750 de lei.

Primul contract colectiv de munca bazat pe noua Lege a dialogului social (nr. 62/2011) a fost semnat ieri intre reprezentantii la varf ai angajatilor si angajatorilor din domeniul transporturilor, dar si din ramura serviciilor publice locale. Liderii angajatorilor, reuniti in Federatia Patronatul Roman, condusa de Gheorghe Naghiu, si reprezentantii salariatilor - Federatia Sindicatelor din Transporturi si Servicii Publice, condusa de Ion Radoi - au parafat in premiera un contract colectiv care "acopera" toate subsectoarele adiacente transporturilor si serviciilor publice: rutier, feroviar, aerian, local (autobuz, metrou, tramvai, troleibuz), dar si activitatile specifice furnizarii de utilitati.

Sefii pot avea cel putin 3.000 de lei

Una dintre cele mai importante prevederi ale contractului colectiv semnat ieri este aceea ca salariul minim din ramurile reprezentate de semnatari va fi, de la 1 ianuarie 2013, de 1.000 de lei pentru muncitorii cu studii medii - coeficientul de ierarhizare 1. Muncitorii calificati si personalul TESA (activitati administrative), tot cu studii medii, vor avea un coeficient de ierarhizare de 1,55, adica vor avea un salariu de cel putin 1.550 de lei.

Integral in Adevarul