In Mexic, etnicii mayasi sunt mai impresionati de valul de turisti straini decat de sfarsitul calendarului

Data publicarii: 21-12-2012 | Diverse

Mii de cautatori spirituali si fani ai culturii prehispanice s-au adunat zilele acestea in Mexic in speranta de a experimenta la fata locului evenimente marete in ziua care ar corespunde, conform calendarului vechilor mayasi, 'sfarsitului lumii', adica vineri. Multi dintre etnicii mayasi de azi nu inteleg insa toata aceasta agitatie, relateaza Reuters.

In majoritate crestini, romano-catolici, descendentii civilizatiei maya privesc cu mirare valul de turisti straini descinsi in cetatile antice din sudul Mexicului - si in alte zone din America centrala - ale caror zile de glorie au apus demult. 

Potrivit calendarului maya evocat de unii cercetatori ai acelor timpuri, data de 21 decembrie a.c. ar marca sfarsitul unui ciclu de 5125 de ani, ceea ce ar putea fi interpretat ca un fel de Armageddon, cel putin pentru mayasi. 

In ultimii ani, in pofida apelurilor la precautie ale oamenilor de stiinta, o serie de adepti occidentali ai 'religiilor alternative' au inceput sa acorde o atentie speciala acestei date, considerand ca va fi ziua cand ar putea avea loc schimbari majore. 

'E o psihoza, o manie', a declarat psihologul mexican Vera Rodriguez, descedenta a vechilor mayasi, care traieste la Izamal, in statul Yucatan, aproape de punctul central al festivitatilor 'apocaliptice' din 2012, situl Chichen Itza. 'Eu cred ca e ceva nefavorabil societatii si culturii noastre'. 

'E un moment bun pentru afaceri, dar pentru mine e o zi ca oricare alta', a spus pentru corespondentul Reuters Julian Nohuicab, etnic mayas, vanzator ambulant de bauturi pe situl fostei cetati Coba, nu departe de statiunea Cancun. 

'Exista pe de o parte legenda si pe de alta parte realitatea', a punctat Yolanda Cornelio, responsabila cu turismul in orasul Merida si a carei mama este etnica mayasa. 'Unii abuzeaza de legenda ca sa faca bani. Sunt o multime de escroci', afirma tanara. 

Se estimeaza ca minimum 7 milioane de etnici mayasi traiesc astazi in Mexic, Guatemala si in alte parti din America Centrala. Marea lor majoritate sunt romano-catolici, dar potrivit unui recensamant efectuat in 2000 in Mexic mai sunt si cateva sute de evrei si cativa budisti. 

Mayasii de azi, tineri si batrani, privesc cu uluire autocarele pline cu turisti pensionari si grupurile de turisti veniti cu rucsacul in spate pe pamanturile lor, in credinta ca lumea se va sfarsi. 

'Noi nu credem', a dat asigurari Socorro Poot, de 41 de ani, casnica, mama a trei copii din Holca, un sat aflat la circa 40 km de Chichen Itza. 'Nimeni nu stie ziua si ora. Numai Dumnezeu'. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: