2012 - un an bun pentru investitorii la bursa, un an ratat pentru dezvoltarea pietei (Retrospectiva)

Data publicarii: 21-12-2012 | Bursa

Investitorii la bursa au avut un an bun in 2012, evolutia indicilor (care arata aprecierea sau deprecierea actiunilor) si inspiratia aducandu-le lejer randamente peste dobanzile bancare, insa din perspectiva dezvoltarii pietei 2012 a fost un an ratat.

'A fost un an bun pentru investitori, dar din perspectiva dezvoltarii pietei a fost un an ratat. Evolutia volumelor de tranzactionare, a listarilor noi a fost dezamagitoare. Nu au mai avut loc IPO-urile (ofertele publice initiale) Hidroelectrica, TAROM, Romgaz, Nuclearelectrica, iar la ofertele secundare s-a realizat doar Transelectrica. In 2013 estimam ca va fi din nou un an bun pentru evolutia indicilor, randamentele vor fi din nou peste dobanzile bancare, dar evolutia pietei va depinde foarte mult de strategia noului Guvern in privinta pietei de capital, iar pana acum nu avem niciun semnal incurajator legat de listarile companiilor de stat. Speranta ar fi in noul acord cu FMI care ar putea fi incheiat in martie 2013, axat pe reforme structurale. Probabil FMI va cere termene concrete pentru listarile companiilor de stat', a declarat, pentru AGERPRES, Nicu Grigoras, trader la Intercapital Invest, una dintre principalele case de brokeraj care activeaza pe ambele burse din Romania. 

Brokerii considera ca piata de capital a fost si in 2012 puternic afectata de criza, la care s-a adaugat si starea de asteptare a investitorilor, specifica anilor electorali. Una dintre principalele probleme a fost neindeplinirea asteptarilor privind planul de listare a companiilor de stat la bursa, iar tranzactiile cu actiuni au totalizat numai 1,6 miliarde de euro. 

Cele mai recente date oficiale ale BVB, la 11 luni, arata ca valoarea tranzactionata totala a fost de 2,04 miliarde euro fata de 2,6 miliarde euro in 2011. In schimb, pe fondul aprecierii cotatiilor, capitalizarea bursiera s-a ridicat la 20,62 miliarde euro fata de 16,38 miliarde euro. 

Randamentul dividendului a crescut de la 5,46% la 7,26%, iar indicatorul PER (care arata practic in cati ani se poate recupera, din dividend, pretul platit pentru achizitia unei actiuni) s-a imbunatatit de la 8,39 la 7,02. 

Tranzactiile cu actiuni ale companiilor nelistate au crescut de la 1,44 milioane euro la 1,47 milioane euro, cele cu obligatiuni au urcat de la 104,32 milioane euro la 242,15 milioane euro, iar cele cu produse structurate au crescut de la 102,58 milioane euro la 148,99 milioane euro. 

Societatea de investitii financiare SIF3 Transilvania a avut cea mai buna politica de dividende dintre societatile listate la Bursa de Valori Bucuresti /BVB/. SIF3 a inregistrat in 2012 un randament al dividendului de 23,54%, devansand SIF2 Moldova - 17,05% si Transgaz - 12,55%. In ultimii trei ani, randamentul dividendului la SIF3 a fost de 10,88% fata de 9,55% la Transgaz si 9,30% la SIF2 Moldova. Randamentul din dividende exprima castigul procentual al unui investitor din dividendele repartizate de societate. Formula de calcul este: randament dividende = dividend pe actiune / pretul actiunii din prima zi de tranzactionare a anului. 

Cele mai mari tranzactii au fost consemnate in 2012 cu actiuni Fondul Proprietatea /FP/, cea mai mare capitalizare bursiera o are Erste - 36,10 miliarde lei, la emitenti straini, si Petrom - 22,48 miliarde lei, la emitenti autohtoni. 

La capitolul listari noi, BVB a consemnat numai o societate de servicii de curatenie - Pro Vorbas, in timp ce companiile Calipso Oradea si Stirom Bucuresti s-au transferat de pe RASDAQ pe BVB. Fondul OTP Green Energy a avut cea mai buna evolutie a unitatii de fond in 2012. 

Inceputul anului 2012 a adus schimbarea conducerii BVB, bancile preluand puterea in administrarea bursei, in detrimentul brokerilor care au creat-o. Pe 9 ianuarie, actionarii Bursei de Valori Bucuresti au aprobat propunerea de revocare a Consiliului de Administratie, ales in februarie 2010, din care faceau parte Stere Farmache (presedinte), Ciprian Zah si Mircea Botta (vicepresedinti), Siminel - Cristian Andrei, Octavian Molnar, Lucian Isac, Ionel Uleia si Cosmin Gheorghiu. Trei candidati s-au inscris pentru functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Bursei, respectiv presedintele BVB, Stere Farmache, economistul sef al BCR, Lucian Anghel, si presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul. 

Toti cei trei candidati pentru functia de presedinte - Stere Farmache, Dan Paul si Lucian Anghel - au reusit sa ocupe un post de administrator, iar functia de presedinte a fost obtinuta de Lucian Anghel, pe fondul orgoliului celor doi reprezentanti ai brokerilor - Stere Farmache si Dan Paul, care nu s-au mai sustinut ca la alegerile precedente. 

Economistul-sef al Bancii Comerciale Romane /BCR/, Lucian Anghel, l-a inlocuit in functia de presedinte al BVB pe Stere Farmache, o figura emblematica a pietei de capital autohtone. Stere Farmache a ocupat functia de presedinte al BVB din 2008, dupa retragerea lui Septimiu Stoica si unificarea functiilor de presedinte si de director general al bursei. In 2009, Farmache s-a retras din functia de director general al BVB si a pastrat doar functia de presedinte. 

Alegerile pentru conducerea BVB au adus in prim-plan reprezentantii bancilor, care au obtinut functia de presedinte desi ceilalti doi candidati au avut impreuna mai multe voturi. 

"Atat timp cat este un vot democratic al actionarilor, trebuie sa il acceptam. Orice inceput are un sfarsit', a declarat, la finalul alegerilor, Stere Farmache, care a condus bursa timp de 16 ani, ca director general, ca presedinte sau chiar cumuland ambele functii. 

Intrebat de jurnalisti daca bancile 'au pus stapanire' pe bursa, creatia brokerilor, Farmache a raspuns: 'Nu stiu!'. 

Surse din piata de capital au declarat la acel moment ca brokerii au pierdut bursa in favoarea bancilor, iar preluarea BVB de catre Bursa de la Viena va fi doar o chestiune de timp. Aceleasi surse au mai afirmat ca orgoliul si neintelegerile dintre Stere Farmache si Dan Paul au fost factorul determinant in rezultatul de luni, pentru ca cei doi au cumulat 4,2 milioane de voturi, iar Lucian Anghel - 3,7 milioane de voturi. 

Chiar Dan Paul a recunoscut in fata jurnalistilor ca a fost, probabil, factorul decisiv in negocierile, pana in ultima clipa, a revocarii fostei conduceri. 

'Avem un alt presedinte al Bursei. Cred ca este important', a spus Dan Paul. El a apreciat noua formula din Consiliul de Administratie, in care bancile au patru reprezentanti, brokerii - patru, iar fondurile - un reprezentant, ca fiind una mai corecta, care aduce echilibru si liniste pe termen lung. In vechea structura, bancile aveau un singur reprezentant, iar brokerii - opt. 

Lucian Anghel, noul presedinte, a evitat pe cat posibil sa faca declaratii, sustinand ca nu este momentul potrivit. "Sunt onorat pentru aceasta responsabilitate care mi s-a acordat. Actionarii au votat schimbarea. Sunt ferm convins ca BVB are un potential foarte mare, pe care suntem datori sa il exploatam cum trebuie', a spus Anghel. 

In martie 2012 piata de capital a consemnat un moment important - oferta publica Transelectrica, un succes care a mobilizat in piata resurse de 50 de milioane de euro. 

'Sper ca vom vedea un sir de oferte publice care se vor incheia cu succes (...) Daca vom repeta aceeasi reteta nu vad niciun motiv ca urmatoarele oferte publice sa nu se incheie cu succes', spunea la acel moment presedintele BVB, Lucian Anghel. 

In opinia sa, apetitul investitorilor internationali va creste si acestia vor fi interesati si de Transgaz si Romgaz. 'Pofta vine mancand, iar in roadshow-urile de promovare a ofertei a fost prezentata si economia romaneasca', a mai spus Anghel. 

Oferta Transelectrica a fost promovata pe plan extern in cinci centre financiare europene - Londra, Frankfurt, Varsovia, Stockholm si Tallin si s-a incheiat cu succes pe 27 martie, fiind suprasubscrisa la 145,45% pe transa investitorilor mari si 279,22% pe transa investitorilor mici. 

Din pacate, vara urma sa aduca vesti proaste pentru bursa, Hidroelectrica intra in insolenta, iar celelalte listari de companii de stat erau amanate. 

Nici toamna nu a adus stiri pozitive pentru piata de capital. Din contra, presedintele Bursei din Sibiu, Cristian Sima, era implicat intr-un scandal de proportii, care intr-o prima faza afecta puternic intreaga piata de capital, pe fondul mediatizarii excesive si incorecte, iar administratorul celei mai lichide entitati listate la BVB, compania Franklin Templeton, primea decizii nefavorabile in instantele romanesti, fiindu-i anulata calitatea de administrator. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: