Fitch a acordat un rating de BBB+ posibilului actionar majoritar al Egnatia Bank

Data publicarii: 23-10-2006
Fitch a acordat un rating de BBB+ posibilului actionar majoritar al Egnatia BankAgentia de rating Fitch a acordat bancii Cyprus Popular Bank (CPB), care a lansat in septembrie o oferta publica pentru preluarea totala a grupului financiar Marfin si Egnatia Bank, un rating pe termen lung de "BBB+" si pe terment scurt de "F2", se arata intr-un comunicat Fitch. Agentia de evaluare financiara a mai acordat Bancii Populare din Cipru un rating individual de "C" si de sprijin "2", cu o perspectiva stabila.

"Ratingurile CPB reflecta imbunatatirea profitabilitatii si a eficientei gestionarii costurilor, scaderea imprumuturilor problema, totusi numeroase, si capitalizarea adecvata. Ratingurile iau, de asemenea, in considerare si oferta publica lansata pentru 100% a doua banci din Grecia, Grupul Financiar Marfin si Egnatia Bank", se spune in comunicatul Fitch.

Agentia Fitch Ratings a plasat, pe 11 octombrie, sub supraveghere, cu perspectiva pozitiva, ratingurile atribuite bancii grecesti Egnatia Bank pentru datoriile pe termen lung, "BBB-", si pentru cele pe termen scurt, "F3", in urma anuntului publicat de banca cipriota. Banca Populara din Cipru vrea sa realizeze o fuziune intre Egnatia, grupul financiar elen Marfin si Laiki Bank, susbsidiara CPB din Grecia. Ratingul de suport al Egnatia va fi cel mai probabil ridicat de la 2 la 5, in conditiile in care Banca Populara din Cipru va obtine o majoritate din actiunile bancii. Fitch a atasat o posibilitate ridicata pentru indeplinirea acestui lucru, mai afirma pe 11 octombrie comunicatul Fitch.

CPB are o pozitie puternica in Cipru, unde este a doua institutie financiara ca marime, cu o cota de piata de 20% la depozite. "Desi calitatea activelor a CPB este slaba dupa standarde internationale, la fel ca a altor banci din Cipru, Fitch considera ca riscul de credit al bancii este adecvat", a aratat comunicatul Fitch.

In septembrie 2006, Banca Populara din Cipru a lansat oferta publica pentru 100% din actiunile Marfin si Egnatia, cu un nivel minim acceptat de 40% si pentru 20% din subsidiara greceasca a bancii ciprioate, Laiki Bank Hellas. Banca planuieste sa uneasca Marfin, Laiki Bank Hellas si Egnatia pentru a forma o banca de top in Grecia. Cyprus Popular Bank isi va schimba denumirea in Marfin Popular Bank, a afirmat raportul Fitch.

Procesul de fuziune, care trebuie sa obtina acordul autoritatilor si al actionarilor, ar trebui sa fie finalizat pana la sfarsitul anului 2006, atunci cand perspectiva pozitva va fi definitivata. In viziunea Fitch, exista o mare probabilitate ca fuziunea sa continue fara probleme, desi dintr-un punct de vedere operational, este de asteptat sa se termine la mijlocul anului 2007.

Fuziunea cu Marfin si Egnatia va intari pozitia CPB pe piata bancara greaca. "Desi exista un risc al integrarii a trei banci diferite, este o sansa de maximizare a specializarilor celor trei banci, aducand o posibila diversificare a afacerilor si a venitului. Nou-formata banca va beneficia de fuziuni ale costurilor si veniturilor datorita integrarii sistemelor IT, dar si o capacitate de finantare mai buna si posibilitatea de a vine produsele cu ajutorul celorlalte banci.

Noua banca greceasca isi va dubla activele, pana la nivelul de opt miliarde de euro, va avea o retea locala de 140 de unitati si fonduri proprii de 1,1 miliarde de euro. De asemenea, banca va avea o cota de piata de 3,6% dupa depozite, si de 3,3%, dupa active. Daca achizitia va avea loc, Banca Populara va deveni cea mai mare banca din Cipru si a sasea banca din Grecia, dupa marimea activelor, care vot totaliza 22 de miliarde de euro, fonduri proprii de 3,3 miliarde de euro, depozite de 16 miliarde de euro si credite de 18 miliarde de euro.

CPB ofera servicii bancare si financiare si este liderul asigurarii generale si de viata in Cipru. Banca are 114 sucursale in Cipru si 55 sucursale in Grecia.

Egnatia este a opta banca comerciala din Grecia, dupa active, cu o cota de piata de 2% in ceea ce priveste depozitele si creditele. Egnatia Bank Romania este subsidiara din tara noastra a celei de-a opta banci comerciale din Grecia, dupa active.  Banca activeaza pe piata romaneasca din anul 2000 si avea active de 486,1 milioane de lei (136 milioane euro) la jumatatea anului, care corespund unei cote de piata de 0,34%, potrivit datelor bancii centrale. In Romania, banca elena detine si Egnatia Leasing IFN.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: