In decembrie, Leul a inregistrat cea mai mare apreciere a unei monede din Europa fata de Euro

Data publicarii: 07-01-2013 | Finante-Banci

In luna decembrie, Leul a marcat pe pietele financiare cea mai mare crestere a unei monede din Europa fata de Euro (aproape 1,6%), astfel incat a recuperat o parte din deprecierea suferita pe parcursul anului si a incheiat 2012 cu o scadere de cca 2,9% comparativ cu moneda unica europeana. Leul a ramas singura moneda din UE care s-a depreciat anul trecut fata de Euro, dar a parasit "podiumul" monedelor din Europa care au marcat cele mai mari scaderi comparativ cu moneda unica europeana. Luna trecuta, Leul a avut o crestere semnificativa pe pietele financiare si fata de Dolarul american (cca 3%), astfel incat moneda nationala a recuperat aproape in totalitate devalorizarea din timpul anului 2012 fata de USD. "Au fost desigur, mai multi factori care au sustinut Leul in ultima perioada, dar cel mai important dintre acestia a fost stabilitatea adusa de alegeri si confirmarea rapida a unui nou guvern, fara tensiuni suplimentare. Acest lucru a accentuat impactul pozitiv al altor factori, precum reducerea deficitului bugetar si evitarea recesiunii - spre deosebire de alte tari din regiune: estimarile privind cresterea economica pe 2012 se situeaza sub 1%, dar raman pozitive. Desigur, au fost si alte variabile punctuale care au contribuit la aprecierea monedei nationale, precum intrarile de Euro de la romanii plecati in strainatate si care vin in tara de sarbatori", a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Forintul a inregistrat in decembrie cea mai mare depreciere a unei monede din UE fata de Euro, de cca 3,6%, fapt care a redus aprecierea anuala a monedei la aproximativ 6,7%. La sfarsitul lunii noiembrie, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat ratingul de credit al Ungariei la doua trepte sub categoria "investment grade" (recomandat pentru investitii), apreciind ca politicile guvernului de la Budapesta afecteaza perspectivele de crestere a economiei pe termen mediu. Luna trecuta, agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit perspectiva pentru ratingul Ungariei la 'stabila' de la 'negativa', dar a confirmat ratingul 'BB plus' (categoria junk). "Forintul maghiar a atins minime record la inceputul lui 2012, pe fondul tensiunilor din Ungaria, precum si al disputelor dintre guvernul de la Budapesta si FMI; apoi, pe parcursul anului, pietele financiare au inregistrat o corectie, moneda intrand pe o panta de apreciere", a precizat Victor Safta. 

Zlotul polonez a incheiat 2012 cu o apreciere considerabila fata de Euro, de 8,5%, cea mai mare din Europa. "Polonia incepe sa resimta efectele crizei din UE, iar economia se pare ca va incetini in acest an; exista insa o doza de incredere ca oficialii de la Varsovia vor stii cum sa <<navigheze>> in conditii vitrege: Polonia a fost singura tara din UE care nu a intrat in recesiune odata cu criza din 2008, iar asteptarile actuale tin cont de acea performanta", a precizat Victor Safta.

Coroana ceha a crescut luna trecuta cu 0,6% fata de Euro, iar pe intreg anul 2012 cu 1,89%. In decembrie, Lira Sterlina a variat nesemnificativ fata de Euro, marcand insa per ansamblul anului trecut o crestere de cca 2,65% comparativ cu moneda unica europeana. Coroana suedeza s-a apreciat cu 0,8% comparativ cu Euro in ultima luna a anului trecut si a incheiat 2012 cu o crestere de 3,64% fata de Euro.

"Anul 2013 nu va fi foarte usor nici pentru Leu, nici pentru economia romaneasca si nici pentru Euro. Sunt inca multe probleme fundamentale nerezolvate in Zona Euro, iar acest lucru are mari sanse de a amplifica orice alt -initial- mic dezechilibru care ar putea sa apara. In ceea ce priveste economia romaneasca, prognoza de crestere pe 2013 are neaparata nevoie de cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene. Cel mai probabil, in acest an, volatilitatea se va mentine destul de ridicata pe pietele financiare, inclusiv in ceea ce priveste Leul”, a aratat Victor Safta.

Info Noble Securities

In 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a facut primul pas in Romania, deschizand sucursala locala a firmei de brokeraj Noble Securities.

Getin Noble Bank Group of Companies detine banci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investitii, companii de consultanta financiara si imobiliara, leasing si asigurari. La randul sau, Getin Holding detine banci, companii de leasing si asigurari, precum si alte companii in domeniul financiar in Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus si Romania. In 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane EUR, iar Getin Holding a obtinut un profit net de 250 milioane EUR. Getin Noble Bank Group of Companies si Getin Holding sunt grupuri de origine poloneza, "inrudite” ca business si actionariat majoritar. Actionarul majoritar al celor doua grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki, Doctor in Stiinte Economice. 

Casa de Brokeraj Noble Securities este reglementata si autorizata de organismul de profil din Polonia, iar filiala din Romania va opera inclusiv sub supravegherea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Tranzactiile se realizeaza prin intermediul platformei Noble Markets, care ofera peste 200 de instrumente financiare: perechi valutare, actiuni, indici bursieri si marfuri. Prin platforma Noble Markets se realizeaza tranzactii in marja (maxim 1:100); astfel, se pot realiza tranzactii cu o valoare mai mare decat suma alocatat. Atunci cand se tranzactioneaza in marja, se utilizeaza efectul de levier , care amplifica atat castigurile, cat si pierderile potentiale: o marja de 1% (1:100) permite realizarea unei tranzactii de 1.000 EUR blocand in contul de tranzactionare doar 10 EUR (1000 EUR*1%). Detalii despre contul minim, instrumente si strategii de tranzactionare pe www.noblemarkets.ro 

Comunicat de presa