Forumul economic mondial: Economiile fragilizate si fenomenele meteo extreme, principalele riscuri globale in 2013

Data publicarii: 09-01-2013 | Finante-Banci

Omenirea pare din ce in ce mai vulnerabila la riscurile legate de criza financiara si de catastrofele naturale, avertizeaza Forumul economic mondial (WEF), in raportul sau pe 2013 asupra riscurilor globale, dat publicitatii marti la Geneva, transmite AFP.

Riscurile legate de criza financiara care se prelungeste deturneaza atentia "de la schimbarea climatica, in timp ce evenimentele meteorologice extreme se inmultesc", scriu expertii WEF, cel care organizeaza in fiecare an, la sfarsitul lunii ianuarie, Forumul de la Davos. 

Raportul prezentat marti are la baza o ancheta realizata in randul a 1.000 de experti si decidenti, care s-au declarat usor mai pesimisti fata de perspectivele deceniului decat in urma cu un an. 

Dupa un 2012 marcat de uraganul Sandy in SUA si de inundatiile din China, expertii considera deosebit de ingrijoratoare cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera si denunta incapacitatea statelor de "a se adapta la schimbarile climatice", ceea ce determina un risc de mediu "ale carui efecte vor fi mai marcante in urmatorul deceniu". 

Dupa cum atentioneaza Lee Howell, directorul general al WEF si responsabilul raportului, "capacitatea de rezistenta nationala fata de riscurile mondiale trebuie sa constituie o prioritate". 

La randul sau, John Drzik, director general al firmei de consultanta Oliver Wyman Group, a prezis ca "doua furtuni, una de mediu si una economica, vor sfarsi prin a intra in coliziune", si a atras atentia ca prosperitatea generatiilor viitoare va fi pusa in pericol "daca nu vom afecta resursele necesare pentru reducerea riscului in crestere de evenimente climatice severe". 

Expertii WEF denunta, de asemenea, noul fenomen al "ciber-incendiilor spontane", provocate pe Internet de evenimente precum "un film critic fata de islam pe Youtube", si care declanseaza tulburari publice. "Intr-o lume in care rolul traditional de paznic pe care il juca presa isi pierde din importanta, trebuie sa ne intrebam care ar fi mijloacele de stingere a acestor incendii", afirma raportul. 

Acesta atrage atentia si asupra unui alt risc pentru omenire in 2013, in domeniul sanatatii, legat de "o rezistenta tot mai mare la antibiotice", si care "risca sa dea lovitura de gratie sistemelor noastre de asigurari de sanatate deficitare". In fine, WEF releva si riscul constituit de pandemii, "favorizate de o lume hiper-conectata".

Sursa: AGERPRES