Spania: Decizia privind mentinerea restrictiilor pentru romani s-a luat pe baza unei analize intemeiate

Data publicarii: 09-01-2013 | HR/Cariere

Decizia Comisiei Europene (CE) de a aproba cererea trimisa in decembrie anul trecut de autoritatile spaniole privind prelungirea restrictionarii temporare a accesului lucratorilor romani pana la 31 decembrie 2013 s-a luat in baza unei analize intemeiate privind situatia pietei muncii din Spania, unde somajul in randul romanilor este mai mare decat in cel al spaniolilor, a declarat marti comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune Laszlo Andor, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Bruxelles.

Andor a subliniat faptul ca mentinerea restrictiilor 'nu reprezinta o forma de xenofobie sau de discriminare' impotriva romanilor si ca la sfarsitul acestui an restrictiile temporare impuse liberei circulatii a lucratorilor romani si bulgari trebuie anulate in toate statele membre. El a mai precizat ca CE nu a primit cereri similare celei depuse de Spania in cazul muncitorilor romani. 

CE a anuntat in 21 decembrie 2012 ca aproba cererea depusa de autoritatile spaniole in acest sens la 13 decembrie, decizia sa bazandu-se pe o clauza specifica de salvgardare din Tratatul de aderare a Bulgariei si Romaniei incheiat in 2005, care permite statelor membre care au ridicat restrictiile impuse lucratorilor din Bulgaria si Romania sa le restabileasca ulterior, in caz de perturbari grave ale pietei fortei de munca din statele respective, sub rezerva acordului sau. 

Conform datelor facute publice de CE la momentul anuntului privind aprobarea mentinerii restrictiilor pentru muncitorii romani, in Spania locuiesc 913.000 de romani, ceea ce reprezinta 17% din populatia de origine straina din Spania. In conformitate cu Sondajul privind forta de munca in UE, rata somajului in randul romanilor din Spania este foarte ridicata, afectand 36,4% din populatia activa din punct de vedere economic, in comparatie cu 23,3% in cazul cetatenilor spanioli, mai noteaza comunicatul CE. Rata ocuparii fortei de munca in randul cetatenilor romani in varsta de munca (15-64 de ani) este de numai 50,8%. 

Spania si-a deschis piata fortei de munca pentru lucratorii romani si bulgari in 2009, dar in august 2011 Comisia Europeana a autorizat Spania sa restrictioneze temporar libera circulatie a lucratorilor romani pana la 31 decembrie 2012. Restrictionarea accesului lucratorilor romani la piata fortei de munca din Spania pana la 31 decembrie 2013 se aplica in toate sectoarele si regiunile, dar nu-i afecteaza pe romanii care erau deja activi pe piata spaniola a fortei de munca la 22 iulie 2011. 

CE va monitoriza situatia pietei fortei de munca din Spania prin intermediul actualizarilor furnizate de autoritatile spaniole o data la trei luni si isi rezerva dreptul de a abroga, in orice moment, decizia de restrictionare a accesului la piata fortei de munca, in functie de evolutiile constatate, mentioneaza executivul comunitar. 

Lucratorii din Romania se bucura in prezent de toate drepturile legate de libera circulatie in 16 state membre - Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Irlanda, Grecia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda si Suedia. De asemenea, nu se aplica restrictii intre Romania si Bulgaria. 

Dintre celelalte noua state membre - Belgia, Germania, Spania, Franta, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria si Marea Britanie - unele au simplificat conditiile sau procedurile de acces la piata fortei de munca, in comparatie cu conditiile si procedurile aplicate inaintea aderarii.

Sursa: AGERPRES