Comisarul Laszlo Andor: Platile pe POSDRU ar putea reveni la normal in februarie

Data publicarii: 09-01-2013 | Finante-Banci

In viitoarele saptamani s-ar putea ajunge la practici normale in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), dupa ce Comisia Europeana (CE) a convenit anul trecut cu autoritatile romane sa inceapa sa trimita cererile de rambursare pe acest program, a declarat marti comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Bruxelles.

Comisarul european Andor a declarat ca a purtat discutii pe acest subiect cu premierul roman Victor Ponta si ca, in general, convorbirile cu autoritatile romane sunt 'satisfacatoare'. Potrivit reprezentantului CE, practicile normale in cadrul POSDRU ar putea fi reluate in luna februarie. Trimiterea cererilor de rambursare a cofinantarii a reprezentat doar primul dintre pasii care trebuie facuti in acest sens, a precizat Laszlo Andor. 

Premierul Victor Ponta a declarat la jumatatea lunii decembrie ca autoritatile de la Bucuresti au trimis CE cereri de decontare pe POSDRU in valoare de 140 de milioane de euro. 

Conform unui anunt facut la acel moment de seful guvernului, Victor Ponta, platile pe POSDRU au fost deblocate pe 3 decembrie. Platile din cofinantarea UE pe acest program au fost intrerupte in februarie 2012, iar programul a intrat in pre-suspendare in august anul trecut. 

La randul sau, fostul ministru al afacerilor europene Leonard Orban declara in decembrie ca platile pe POSDRU au fost 'partial deblocate', pentru o reluare integrala a decontarilor fiind necesara o noua misiune de audit in ianuarie. 

Sursa: AGERPRES