Bilanturile IFN-urilor s-au subtiat pana la 6,5 miliarde de euro la finalul lunii noiembrie

Data publicarii: 09-01-2013 | Finante-Banci

Institutiile financiare nebancare (IFN) mai aveau in noiembrie anul trecut credite acordate si angajamente asumate cu o valoare cumulata de 29,3 miliarde de lei (6,5 mld. euro) dupa o scadere cu 15% a bilanturilor in ultimii trei ani.

Sumele datorate de clienti se ridicau la 18,5 miliarde de euro in noiembrie, numai 10% dintre acestea fiind acordate persoanelor fizice. Sumele restante ajungeau la 2,3 miliarde de lei (500 mil. euro) si reprezentau peste 12% din totalul sumelor datorate. Restantele aproape s-au dublat fata de nivelul din urma cu trei ani in conditiile in care multi clienti au ajuns in incapacitate de plata din cauza cresterii cursului sau a scaderii veniturilor.

Clientii companiilor de credite de consum si leasing sunt puternic expusi riscului valutar, in conditiile in care peste 90% din imprumuturi sunt acordate in euro. Companiile de leasing si credite de consum au pierdut zeci de mii de clienti in ultimii ani din cauza ca multe din creditele ajunse la scadenta nu au mai fost reinnoite. Totodata, o parte din credite au fost scoase din bilant deoarece clientii nu si-au mai putut plati ratele. Multe IFN-uri de talie mica si-au inchis activitatea in criza din cauza problemelor financiare.

Sursa: ZF.ro