Romania, singura tara care a facut spectacol in primele doua zile ale Targului de Turism de la Viena

Data publicarii: 14-01-2013 | Turism

Romania este singura tara din cele 70 participante la Targul de Turism de la Viena (Wien Ferien-Messe) care a organizat reprezentatii artistice in primele doua zile ale targului. Cu acest prilej, celebrii "Junii Sibiului", dansatorii care au facut ocolul lumii cu folclorul romanesc autentic, au prezentat un spectacol artistic iar trupa 'Domino' a sustinut un recital de rock la tambal.

Seara traditionala romaneasca de vineri a fost singurul eveniment de acest fel din Targ. Practic, sute de vizitatori, participanti, experti in turism au venit sa se bucure de spectacolul oferit, dar si de mancarurile traditionale romanesti. Pe acordurile specifice Maramuresului, oaspetii s-au bucurat de slanina, toba, carnatul afumat, berea, vinul si desigur, tuica de la noi. Placut impresionati de costumele spectaculoase ale "Junilor", mai ales costumul miresei, cei prezenti la Targul de Turism de la Viena nu doar ca s-au prins la joc in hora din standul Romaniei, dar cei mai multi, s-au inghesuit sa faca poze cu dansatorii sibieni, care au fost pana acum vedetele acestei manifestari de turism, prima din acest an la care se prezinta tara noastra. 

"Ne bucuram foarte mult, ca si de aceasta data reusim sa impresionam in mod placut publicul prezent aici. La fel ca si la alte manifestari in turism, dar nu numai, Junii Sibiului contribuie foarte mult la promovarea valorilor autentice, a folclorului si prin acestea la atragerea de turisti straini in Romania. Este un fapt deja verificat si demonstrat, tot mai multi straini ne cauta in Romania, la Sibiu, mai ales la manifestarile culturale unde mergem si ne cer, fie sa ii invatam sa joace romaneste, fie costume, fie sa-i ducem in satele noastre, sa le aratam traditiile noastre, care, pentru ei sunt un spectacol cu totul deosebit, ceva unic", a declarat sambata, pentru AGERPRES, coregrafa Silvia Macrea, managerul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale "Cindrelul - Junii" Sibiu. 

Prezenta "Junilor" la Viena a fost posibila datorita Consiliului Judetean Sibiu, unul din cele trei consilii judetene prezente la Viena. Practic, CJ Sibiu a investit in cel mai puternic brand romanesc din aceste zile la Viena. Spectacolele "Junilor Sibiului" au putut fi vazute nu doar la Targ, ci si la posturile de televiziune austriece, pe toate ecranele de la metrou, unde este promovat cel mai important targ de turism din Austria si al treilea ca importanta din Europa. Predarea stafetei Capitalei Culturale Europene in 2006, de la Patras (Grecia) la Sibiu (Romania), Summit-ul NATO din sau 2008, Finala Europa League de anul trecut, de la Bucuresti (Romania) sunt doar cateva evenimente importante unde "Junii Sibiului" au fost cei mai buni ambasadori ai nostri. 

Romania, aflata in centrul atentiei prin pozitia pe care o ocupa standul nostru, fiind invecinata cu Italia, Turcia si Grecia, adevarate repere in turismul mondial, a reusit cu un buget net inferior "vecinilor" sai de la Targul de Turism de la Viena, sa surprinda nu doar prin dezvaluirea unei realitati foarte cautate de turistii straini, autenticitatea, dar si prin inovatie. Inovatia romaneasca la Viena poarta numele de tambal, insa nu este vorba de cunoscutul Marius Mihalache, ci de o surpriza sibiana. 

Necunoscuti in Romania, aplaudati la Viena, cei trei componenti ai trupei "Domino" au reusit sa atraga publicul prin ineditul muzicii lor. Neobisnuit pentru austrieci, tambalul, un instrument folosit des in Balcani, este "cheia" succesului pentru cei de la "Domino". Fiul maestrului Sergiu Cipariu, cunoscut ca menestrelul din Marginimea Sibiului, Romica Cipariu este cel care, de doua luni de zile, si-a facut o trupa la Sibiu cu care a debutat tocmai pe scena Targului de Turism de la Viena. Tambalul, chitara si tobele "Domino" fac ca rockul sa se imbine armonios cu muzica lui Tudor Gheorghe si chiar si cu Jianele din Marginimea Sibiului. 

"Eu nu am invatat sa cant la tambal de la scoala. Tata a fost un indrumator si atunci cantam alta muzica, spre rock. Nu m-am limitat sa cant doar folclor, ca sa nu raman ascuns in spatele scenei cu tambalul meu. De aceea am si facut acest tambal atipic. Compozitia este a unui tambal mare de concert, insa am vrut sa arate altfel, nu un tambal clasic cu lemn", a declarat pentru AGERPRES, Romica Cipariu. 

Acesta explica reactia puternica a publicului vienez, obisnuit desigur cu valsuri, prin faptul ca in spatiul germanic, tambalul este ceva neobisnuit. 

"Tambalul este deosebit, lumea este in prima faza mirata, nu isi da seama ce se intampla. Pe urma zambesc, aplauda si recunosc piesele, dupa care ne spun ce bine suna. Cantam de la Beatles, pana la Tudor Gheorghe, folclor autentic din Marginimea Sibiului", a explicat repertoriul "Domino", Romica Cipariu. 

Prezenta alaturi de expozantii romani pe durata Targului, Silvia Davidoiu, ambasadoarea Romaniei la Viena, apreciaza ca tara noastra a pasit cu dreptul in 2013, din punct de vedere al prezentei si al imaginii, in Austria. 

"O reusita deosebita a editiei din acest an a Targului de turism, cea de-a 38-a, este din punctul nostru de vedere faptul ca Romania a fost partenerul principal - tara partenera, iar in cadrul standului romanesc la targ, Sibiul a fost zona tinta prezentata ca destinatie turistica de excelenta. Sibiul s-a prezentat, ca destinatie de calatorie si vacanta, la cele mai inalte standarde, asa cum de altfel, ne-a obisnuit in multe alte ocazii, iar prezenta 'Junilor Sibiului' se dovedeste a fi un punct de maxima atractie pentru programul cultural al Targului", a declarat pentru AGERPRES, Ambasadoarea Romaniei in Austria. 

Romania ar putea fi "vazuta" inca doua zile la Viena, intr-o calatorie cu ajutorul pliantelor, al panourilor, al artei culinare si mai ales al spectacolului, de 150.000 de vizitatori, cat se asteapta organizatorii. Targul de Turism se va termina duminica, timp in care, nu doar spectacolele romanesti, ci si oferta expozantilor nostri trebuie sa ii convinga pe austrieci sa vina pe meleagurile noastre. 2013 este pentru Romania o provocare, dupa un varf in 2012, cand s-a depasit din primele estimari, un sfert de milion de turisti austrieci in Romania, a precizat pentru AGERPRES, Simion Giurca, directorul Biroului de Turism al Romaniei la Viena si cel care s-a ocupat de prezenta romaneasca la Targul de Turism din Capitala Austriei. 

Austriecii au ocazia, totodata, sa vada in premiera pentru ei, noul model Dokker, fabricat in Maroc este prezent la standul Dacia. Acest model va fi comercializat in primavara acestui an pe piata austriaca, cel mai probabil din martie. 

Sursa: AGERPRES