Bancherii au tinut la BNR 820 de milioane de lei in fiecare zi din 2012, in scadere cu o treime

Data publicarii: 14-01-2013 | Finante-Banci

Bancherii au depus la BNR, prin facilitatea de depozit pe o zi, 820 milioane de lei (circa 180 mil. euro) in fiecare zi lucratoare din 2012, la o dobanda de numai 1,25% pe an, in conditiile in care nu au gasit solutii de plasament mai profitabile si nici nu au dorit sa-si asume riscuri prea mari in economie.

Volumul total al sumelor rulate prin facilitatea de depozit, care ar trebui folosita doar ca solutie de urgenta pentru lichiditatile neplasate la sfarsitul unei zile de operatiuni, a fost de aproape 207 miliarde de lei (46 mld. euro), in scadere cu 30% fata de 2011. Bancherii au apelat mai des la facilitatea de depozit in prima parte a anului, cand lichiditatea pe piata devenise excesiva si dobanzile pe piata interbancara erau la un minim record. Ulterior, lichiditatea din piata a scazut, iar bancile nu au mai avut la dispozitie sume semnificative pe care sa le plaseze la BNR.

Astfel, daca in ianuarie 2012 au inregistrat o medie zilnica de 3,3 miliarde de lei, in decembrie media zilnica a coborat la circa 40 milioane de lei. Minimul anului s-a inregistrat insa in octombrie, cand bancile au depus prin facilitatea de depozit numai 17 milioane de lei in fiecare zi.

Integral in Ziarul Financiar