Se reinstaureaza monopolul statului in Sanatate? Unii pacienti, obligati sa-si plateasca de doua ori serviciile medicale

Data publicarii: 14-01-2013 | Actualitate

Pentru a compensa nevoia de bani a spitalelor, Eugen Nicolaescu vrea ca fondurile de la Casa de Asigurari de Sanatate sa fie directionate exclusiv spre sistemul public. Astfel, asiguratii nu ar mai putea beneficia de serviciile unitatilor private decat daca scot bani din buzunar. Care ar fi efectele unei astfel de masuri?

 Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, afirma ca prin contractul-cadru care va intra in vigoare de la 1 martie va fi sistata finantarea din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) a unitatilor spitalicesti private. Demnitarul a explicat ca banii publici vor sustine numai spitalele publice din Romania. "Circa 10 la suta exista finantare pentru sectorul privat si, in felul acesta, cu 10 la suta va creste fondul alocat spitalelor publice pentru perioada urmatoare. Ceea ce, impreuna cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie si terapie intensiva, sper ca va asigura o finantare superioara a spitalelor si va micsora din nemultumirile cetatenilor" a declarat Eugen Nicolaescu, intr-o conferinta de presa sustinuta sambata la Targu Mures.

Ministrul considera ca hotararea este fireasca si nu trebuie sa-i afecteze decat pe privatii care s-au bazat prea mult pe traficul de influenta cu fondurile de la stat. "Consider ca banul public, in acest moment, este atat de putin, incat el trebuie foarte bine cumpanit, foarte bine chibzuit. Cineva care isi dezvolta o afacere privata nu si-o face pe banul public. Cand isi gandeste business plan-ul, se gandeste ce venituri are din ceea ce poate el, nu din ceea ce fura de la stat sau din ceea ce incearca sa obtina prin trafic de influenta. Decizia noastra este clara: sectorul public traieste din banul public; sectorul privat traieste din banul privat", a avertizat Eugen Nicolaescu.

"Statul deconteaza servicii medicale"

Managerii unitatilor medicale private considera declaratiile ministrului pripite, fara a tine cont de efectele reale ale unei astfel de decizii. "Eu nu inteleg aceasta masura. Statul deconteaza servicii medicale, nu are importanta cine le presteaza, nu are importanta cine este proprietarul unitatii spitalicesti. Iar pacientul are dreptul sa aleaga cine ii ofera aceste servicii, nu i se poate impune ca din contributia sa la bugetul asigurarilor de sanatate sa mearga doar la un spital de stat. Mai ales atat timp cat i se deconteaza aceeasi suma de bani", ne-a declarat Robert Serban, fondatorul Gral Medical, o companie care detine 24 de centre medicale in toata tara. Acesta a avertizat ca nicaieri in Uniunea Europeana nu exista un sistem similar cu cel pe care il doreste Eugen Nicolaescu de la 1 martie. "Noi nu plecam de la premisa sa luam bani de la stat. Noi prestam servicii medicale si nu e vina noastra ca majoritatea sumelor pentru acestea sunt administrate de stat. Trebuia sa dea drumul asigurarilor private de sanatate, sa dea voie pacientului sa aleaga unde isi plateste contributia la sanatate si atunci piata era cu adevarat libera", a mentionat Robert Serban. Potrivit logicii lui Nicolaescu, mai spune Stefan, si la constructia de autostrazi ar trebui sa participe doar companii publice, pentru ca banii vin de la stat.

Integral in Romania Libera