Ziua Culturii Nationale marcata la Bucuresti printr-o serie de evenimente

Data publicarii: 14-01-2013 | Lifestyle

Ziua Culturii Nationale va fi marcata, marti, printr-o serie de evenimente organizate in Bucuresti de Academia Romana, Ministerul Culturii, dar si de muzee si edituri.

O sesiune festiva dedicata zilei lui Mihai Eminescu - Ziua Culturii Nationale, organizata de Sectia de Filologie si Literatura si Sectia de Stiinte Istorice si Arheologie a Academiei Romane, va avea loc, marti, in Aula acestui for de cultura. 

Potrivit site-ului Academiei Romane, la dezbateri vor participa academicienii Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane; Dan Berindei, vicepresedinte al Academiei Romane; Dinu C. Giurescu; Nicolae Breban; Ion Aurel Pop; Mihai Cimpoi; Eugen Simion. 

Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta, al carei presedinte este acad. Eugen Simion, va prezenta operele fundamentale aparute in anul 2012 si va acorda Premiile Fundatiei. In incheierea evenimentului, actorul Dorel Visan va sustine un recital din poezia lui Eminescu. 

De asemenea, in aceeasi zi, la orele 18,30, la sediul Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR), va avea loc receptia organizata la invitatia ministrului Culturii, Daniel Barbu, cu prilejul celebrarii Zilei Culturii Nationale. 

Programul include vizitarea expozitiilor "Mitul national. Contributia artelor la definirea identitatii romanesti 1830-1930" si "Marturii. Frescele Manastirii Argesului" si un recital sustinut de violonistul Alexandru Tomescu. 

In deschidere vor lua cuvantul Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, Daniel Barbu, ministrul Culturii si Roxana Theodorescu, directorul general al Muzeului National de Arta al Romaniei. 

Evenimentul, la care sunt invitati sa participe membrii Casei Regale a Romaniei, ai Guvernului, ai comisiilor de specialitate din Senat si Camera Deputatilor, reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, directori ai institutiilor culturale si conducatorii uniunilor de creatie, se va incheia cu o receptie oferita de ministrul Culturii. 

Tot marti, Editura Cununi de stele si Libraria Mihai Eminescu organizeaza evenimentul "Eminescu, primul traducator roman din sanscrita", dedicat memoriei poetului national si primei traducatoare a poeziei eminesciene in Asia, Amita Bhose. 

Un simpozion dedicat operei lui Eminescu se va desfasura la Muzeul National al Literaturii Romane, la care vor participa Ioan Cristescu, directorul Muzeului National al Filateliei, si profesorul universitar Silviu Angelescu. 

Luni, in seria de evenimente dedicate Zilei Culturii Nationale, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" gazduieste manifestarea "Eminescu sa ne bucure..." - un program de muzica si poezie dedicat omagierii marelui poet national la implinirea a 163 de ani de la nasterea acestuia. 

La evenimentul organizat in Sala Multimedia de Muzeul Satului si Uniunea Nationala a Femeilor din Romania, vor participa personalitati ale vietii culturale si artistice, iubitori de muzica si poezie: actorii Cristina Deleanu, Eugen Cristea si Eusebiu Stefanescu, poeta Magda Margareta Bandoiu, fondul muzical urmand a fi asigurat de Studioul de muzica veche. 

Tot luni, in rotonda MNLR, este programat evenimentul cultural intitulat "Lirica eminesciana - sursa perpetua de inspiratie in arta plastica" dedicat Zilei Culturii Nationale, organizat de Ministerul Culturii, Muzeul National al Literaturii Romane si Asociatia RoBizArt. 

Cu acest prilej, sculptorul Ioan Ladea si pictorii Mihai Carstea, Dan Munteanu, Nelu Predoi, Trifan Sorin Ienulescu si Razvan Paul Mihaescu isi vor prezenta lucrarile inspirate de poetul national, in cadrul aceluiasi eveniment cultural, bibliofilul Ion C. Rogojan urmand a pune la dispozitia vizitatorilor mai multe carti rare, manuscrise, tablouri, litografii si obiecte legate de marele poet roman si de epoca in care acesta a trait si creat. 

"Devotiune si acuitate exegetica", un eveniment dedicat in egala masura lui Eminescu si regretatei profesoare si academician Zoe Dumitrescu-Busulenga, s-a desfasurat, vineri, in sala mare de conferinte a Bibliotecii Nationale a Romaniei. 

Cu acest prilej a fost prezentata triada volumelor "Eminescu.Viata", "Eminescu si Romantismul german" si "Eminescu. Creatie si Cultura", realizate in coerenta unui obiect editorial unitar, in conceptia grafica a profesorului, graficianului si omului de carte Mircia Dumitrescu. 

Camera Deputatilor a adoptat, pe 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de nastere a lui Mihai Eminescu a devenit zi a Culturii Nationale. 

Proiectul a fost initiat de 50 de deputati si senatori PSD si de liberalul Mircea Diaconu, initiatorii sustinand ca exista precedente pentru aceasta sarbatoare si in alte tari europene. Astfel, in Spania, ziua culturii a fost fixata in ziua mortii lui Miguel de Cervantes, iar in Portugalia ziua de nastere a lui Luis de Camoes. Mai mult, autoritatile din Republica Moldova au hotarat ca ziua de nastere a lui Mihai Eminescu sa devina Ziua Culturii Nationale. 

"Ziua Culturii Nationale va fi, in viziunea noastra, o zi in care nu numai celebram un mare creator, dar si o zi de reflectie asupra culturii romane, in genere, si a proiectelor culturale de interes national. Mentionam faptul ca in Italia, de ziua lui Dante, in toate orasele italiene au loc serbari publice, lecturi din opera lui, dezbateri publice, targuri de carte etc", se arata in expunerea de motive a initiatorilor. 

Prin aceasta lege, posturile publice de radio si televiziune sunt obligate sa reflecte in mod adecvat evenimentul. 

Sursa: AGERPRES