Eurodeputatii romani insista in plenul PE ca fondurile alocate coeziunii sa nu se reduca in viitorul cadrul financiar multianual

Data publicarii: 15-01-2013 | Economie

Eurodeputatul social-democrat Ioan Enciu si colegul sau democrat-liberal Iosif Matula au declarat luni seara, la Strasbourg, in plenul Parlamentului European (PE), ca reducerea finantarilor politicii de coeziune in cadrul financiar 2014-2020 va afecta in principal zonele mai putin dezvoltate ale UE, inclusiv cele din Romania. La randul sau, eurodeputata PNL Ramona Manescu a insistat asupra necesitatii unor proceduri mai simple pentru accesarea fondurilor europene, dar si a unei flexibilitati sporite in alocarea lor.

Interventiile eurodeputatilor romani au avut loc in cadrul unei dezbateri comune privind Politica de coeziune si Fondul European de solidaritate, in cadrul careia au fost discutate rapoartele 'Contributia reamenajarii urbane la cresterea economica in cadrul politicii de coeziune a UE', 'Optimizarea rolului dezvoltarii teritoriale in cadrul politicii de coeziune', 'Rolul politicii de coeziune a UE si al actorilor sai in aplicarea noii politici energetice europene' si respectiv 'Fondul de solidaritate al UE, implementare si aplicare'. 

'Sper si cer in acelasi timp Consiliului European sa nu reduca fondurile alocate politicii de coeziune in viitorul cadru financiar multianual. In calitate de raportor pentru aviz din partea Comisiei ITRE (Industrie si Cercetare) sustin ca este important ca fondurile structurale sa contribuie la finantarea de proiecte energetice, mai ales in zonele mai putin dezvoltate, in special cele din estul Uniunii', a declarat eurodeputatul PSD Ioan Enciu. 

'Vreau sa insist si pe nevoia de investitii in eficienta energetica, inclusiv in sectorul locuintelor, ce trebuie sustinute si la nivel local prin mecanisme financiare precum imprumuturi, granturi sau credite nerambursabile. De asemenea, trebuie sa li se acorde prioritate marilor proiecte de dezvoltare a infrastructurilor energetice, iar in acest sens este necesara coordonarea intre fondurile structurale si noile instrumente precum Mecanismul Conectarea Europei', a adaugat el. 

Eurodeputata PNL Ramona Manescu, care a intervenit in dezbatere din partea grupului ALDE, a apreciat ca masurile si actiunile propuse au drept scop ca, 'prin intermediul politicii de coeziune si al fondurilor structurale, sa reusim ca macar in viitoarea perioada de programare sa revitalizam economia si sa crestem competitivitatea tuturor statelor membre'. 

Ea a salutat atentia acordata oraselor, despre care sustine ca au resimtit cel mai pregnant efectele crizei economice, confruntandu-se cu probleme grave precum somajul, discriminarea si saracia. 'Avand in vedere rolul-cheie al oraselor in realizarea obiectivelor strategiei 2020, precum cele economice, sociale si de mediu, este evident ca nu vom putea fi competitivi la nivel global decat daca vom exploata eficient potentialul de dezvoltare al regiunilor si zonelor urbane prin intermediul politicii de coeziune', a spus Ramona Manescu. 

Ea a subliniat ca un aspect deosebit de important este necesitatea promovarii investitiilor in infrastructura energetica si a actiunilor care vizeaza imbunatatirea eficientei energetice, atat de importanta in dezvoltarea regionala. 

'Fondurile structurale au un rol cheie in realizarea tuturor acestor obiective si tocmai de aceea pentru urmatoarea perioada de programare trebuie sa ne asiguram ca, atat la nivelul Comisiei Europene (CE), cat si al statelor membre, se vor lua masurile necesare pentru a asigura o rata de absorbtie cat mai mare a acestor fonduri, dar si o alocare corespunzatoare a finantarilor necesare. Avem nevoie in primul rand de proceduri mai simple, mai clare, pentru a reduce birocratia, si pentru a asigura consolidarea capacitatii administrative si, in mod necesar, de implicarea reala a autoritatilor locale si regionale in procesul decizional, dar si o mai mare flexibilitate in alocarea fondurilor europene', a conchis eurodeputata PNL. 

Eurodeputatul PDL Iosif Matula a precizat ca politica de coeziune este un instrument ce sprijina competitivitatea, stimuleaza cresterea economica, creeaza ocuparea fortei de munca si promoveaza dezvoltarea sustenabila. 

'Propunerile de reduceri drastice, cu zeci de miliarde, ale finantarilor politicii de coeziune in cadrul financiar post-2014, daca se vor produce, vor scadea eficienta programelor si ne vor indeparta de obiectivele stabilite, iar regiunile de convergenta, inclusiv cele din tara mea, vor fi cele mai afectate. Cooperarea teritoriala, factor esential pentru reducerea disparitatilor la nivelul regiunilor UE, va avea de asemenea mult de suferit', a subliniat eurodeputatul PDL. 

El a precizat ca zonele urbane, nucleele dezvoltarii teritoriale in UE, sustin competitivitatea regionala si reprezinta motorul principal al crearii locurilor de munca si din aceste motive migratia catre acestea este in continua crestere, atat la nivel global, cat si european. 'Pe de alta parte, orasele sunt cele mai expuse efectelor crizei economice si procesului rapid al globalizarii, cu efecte dezastruoase pe plan economic si social. Ele se confrunta cu provocari precum problema suburbiilor, somajul, excluderea sociala si mai nou schimbarile climatice, la care trebuie sa indentifice un raspuns rapid, cat mai adecvat nevoilor locale', a apreciat Matula. 

Eurodeputatul PDL a mai afirmat ca politicile UE trebuie sa vizeze cresterea capacitatii administrative a autoritatilor de la nivelul oraselor si sprijinirea actorilor economici si sociali prin utilizarea eficienta a instrumentelor de inginerie financiara. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: