Cat costa utilizarea cardului pe internet si in strainatate. Ce comisioane cer bancile

Data publicarii: 15-01-2013 | Finante-Banci

Tot mai multi romani platesc cu cardul de debit pe internet si tot mai multi il utilizeaza in strainatate. Aveti insa grija la costurile cu comisioanele de retragere si cursul de schimb pentru tranzactiile in alta moneda decat cea a cardului.

Tranzactiile pe internet si tranzactiile cu cardul la comercianti sunt lipsite de comisioane. Lucru valabil pentru platile facute in moneda cardului, pentru ca o tranzactie facuta in alta valuta implica o serie de costuri suplimentare: cursul de schimb nefavorabil si alte comisioane aferente.

Cele mai multe carduri de debit din Romania au moneda contului leul. Orice achizitie in lei, indiferent unde este facuta, la un POS la comercianti sau pe un site de internet scuteste cumparatorul de plata vreunui comision, atata timp cat acesta cumpara in lei.

Insa, unul dintre marile avantaje ale platii cu cardul il reprezinta posibilitatea de a cumpara produse si servicii din afara tarii. Pentru un laptop cumparat de pe ebay.com sau amazon.com cu un card in lei, pe langa costurile de livrare, cumparatorul suporta si costul schimbului valutar.

Intreaba banca in ce mod iti schimba banii

Bancile au mai multe metode prin care fac conversia valutara la decontarea unei plati. De asemenea, este important si sub sigla carui procesator sunt emise cardurile - Visa si MasterCard sunt cei mai mari procesatori din Europa.

Visa are un curs de schimb afisat pe site pe care detinatorul de card il poate utiliza pentru a vedea cat are de platit pentru o tranzactie. Cursul este, insa, unul orientativ. Bancile au insa dreptul sa introduca diferite comisioane, dupa cum spun cei de la Visa.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: