IFN-urile si bancile vor vinde zaharina in loc de zahar, deoarece BNR e predispusa la diabet

Data publicarii: 24-10-2006
Zaharina, pastila de indulcire artificiala, este un produs care va intra cat de curand in galantarele bancilor si IFN-urilor. Desi institutiile financiare nebancare nu au vrut sa vanda zaharina romanilor, Banca Nationala a zis ca asta are pe stoc si ca asta vor trebui sa vanda. Deci, de acum incolo, dragi romani, treceti la slabit si bucurati-va ca are cineva grija de silueta portofelului dumneavoastra. In fond si la urma urmei e mai sanatos sa consumati zaharina in loc de zahar, care poate ridica glicemia BNR-ului la cote alarmante. E mai sanatos pentru BNR, dar conform ultimelor descoperiri, se pare ca zaharina este unul din substituentele alimentare cancerigene.

In urma retragerii creditului cu buletinul de pe piata, multe voci au inceput sa ne amageasca auzul, cum ca nu va fi asa o tragedie, ca bancile si IFN-urile sunt inventive si vor gasi alternative de finantare care sa convina clientilor cum ar fi creditele in yeni sau in franci elvetieni, insa realitatea este diferita. Aceste credite au dobanzi mici, dar comisioanele care le insotesc aproape depasesc costurile unui credit clasic in euro sau in lei.

Televizorul pe care il puteam cumpara doar cu buletinul practic s-a scumpit, companiile de credit de consum care promit ca nu s-a schimbat mai nimic si ca se vor ocupa ele de culegerea documentatiei de credit se vor tine de promisiune, dar pe bani. Altfel spus, se va adauga un comision la costul de pana acum. Unii sunt de parere ca BNR nu a incercat decat sa-si apere deficitul de cont curent, iar altii spera ca Banca Nationala se va razgandi si va diminua pedeapsa aplicata micilor IFN-isti.

Vulcanescu: "Reglementarile BNR incearca sa apere deficitul de cont curent"

George Vulcanescu, analist economic, a declarat intr-o emisiune televizata ca trebuia gasita o formula de a reglementa si de a supraveghea activitatea in zona IFN-urilor, in special in zona leasing-ului. "Exista un interes foarte mare al BNR de a trece activitatea leasing-ului sub umbrela Bancii Nationale", este de parere analistul economic.

"Este vorba si despre atitudinea bancilor comerciale, carora celelalte forme de creditare le facea o concurenta zice-se neloiala, desi in cazul leasing-ului, cei mai mari actori din piata de leasing erau societatile de leasing bancare care practicau doar strict leasing-ul financiar", a declarat Vulcanescu.

Acesta a adaugat ca Banca Nationala vine cu aceste reglementari, nu atat pentru a uniformiza regulile din piata - pentru ca nu este necesar si nu aceasta este practica curenta in Uniunea Europeana, cat pentru a incerca sa apere deficitul de cont curent si moneda nationala si tinta ei de inflatie.

Dragos Nedelcu, redactor-sef al revistei Capital: Romanii nu vor avea de suferit, dar va creste birocratia

"Eu cred foarte mult in capacitatea bancilor comerciale de a reinventa forma de creditare. Tot auzim de o luna de zile despre creditele in yeni si cele in franci elvetieni. E un mod mai usor de incadrare in aceasta prevedere cu 30% din venit, pentru ca dobanzile aparent sunt mult mai mici, asa cum apar din nou creditele cu dobanzi fixe pe perioade determinate. Deci, din acest punct de vedere cred ca romanii nu vor avea foarte mult de suferit, va creste insa birocratia, nu si preturile", a declarat Nedelcu intr-o emisiune la Realitatea TV. Acesta a precizat ca de-acum incolo, pentru a obtine credit, trebuie sa ne plimbam pe la angajatori, trebuie sa venim cu factura la lumina platita, etc.

Desi exista firme care se vor ocupa de documentare in locul clientului, de exemplu de obtinerea adeverintei de salariu, aceste servicii se vor regasi in comisioanele atasate creditului, a adaugat Dragos Nedelcu.

Dan Ostahie: "Sunt convins ca Banca Nationala va reveni cat de curand"

"Accesul catre creditul de consum va fi un pic mai birocratic insa, sunt convins ca Banca Nationala va reveni cat de curand si va incerca sa faca pentru institutiile financiare non-bancare un cadru legal in care acestea sa se explice in mod diferit de bancile comerciale. Ma bazez pe experienta comunitara in ceea ce priveste creditul de consum in intreaga Europa.", a declarat in emisiunea TV de la Realitatea, presedintele Altex, Dan Ostahie. Acesta este de parere ca marele merit al creditului cu buletinul a fost stimularea productiei de electrocasnice.

Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR a tinut sa ii aminteasca presedintelui Altex ca: "reglementarea IFN-urilor in Uniunea Europeana nu este unitara deloc, ea difera de la tara la tara,  in functie de specificul fiecarei tari. Cadrul va ramane acelasi, pentru ca actorii in piata trebuie sa joace dupa aceleasi reguli. Daca eu acum as veni si as impune in magazinele domnului Ostahie alta norma decat in alte magazine care vand acelasi produs, nu ar fi corect".

Ana Maria Megan

Ultimele stiri pe BankNews.ro: