Decizie favorabila Volksbank la Curtea de Apel Bucuresti, pe tema comisioanelor la credite

Data publicarii: 15-01-2013 | Finante-Banci

Volksbank Romania, reprezentata de avocatul Mihai Kehaiyan, a obtinut o victorie importanta la Curtea de Apel Bucuresti, in procesele cu clientii. Prin decizia pronuntata, Curtea de Apel apreciaza ca instanta nu are dreptul de a anula clauzele referitoare la pret pe motiv ca ar fi abuzive, intrucat acestea sunt exprimate corect si inteligibil. Mai mult decat atat, instanta a apreciat faptul ca ratiunea economica ce justifica perceperea unui comision de risc este tocmai existenta riscului de credit, element pe care bancile sunt obligate sa incerce sa il acopere. Riscul de credit este asumat in urma unei analize economico-financiare a clientului si a soliditatii tuturor garantiilor prezentate. "Principala activitate pe care o are o banca, in momentul si ulterior acordarii unui credit este aceea de a administra posibilele riscuri pe care le-ar putea intani pana la recuperarea sumelor acordate”, precizeaza instanta.

Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat pe 19 Noiembrie 2012 in dosarul 29434/3/2011, in cazul unui client care a dat Volksbank in judecata pe tema comisionului de risc. Instanta de fond i-a dat initial dreptate, insa, instanta superioara a admis apelul Volksbank, anuland sentinta initiala si respingand ca neintemeiata cererea de chemare in judecata.

"Clauzele referitoare la dobanda si comisioane sunt elemente care determina costul total al creditului si impreuna cu marja de profit formeaza pretul contractului, iar aprecierea caracterului abuziv al clauzelor nu poate privi nici definirea obiectului contractului, nici caracterul adecvat al pretului sau remuneratiei (...)”, se arata in sentinta din dosarul 29434/3/2011 de pe rolul Curtii de Apel Bucuresti.

"Incepem sa asistam la o tendinta de modificare a jurisprudentei in materia litigiilor dintre banci si consumatori in sensul revenirii la principiul de drept privind responsabilitatea contractuala dintre parti. Nu putem decat sa salutam astfel de practici”, declara avocatul Mihai Kehaiyan.

Comunicat de presa


Ultimele stiri pe BankNews.ro: